středa 19. prosince 2007

Jak naučit plavat kovadlinu

Co vám mám lidi povídat. Věděl jsem, že jsem špatný plavec. Na základce jsem byl druhým nejhorším plavcem ze třídy. Horší byl už jen spolužák, který plakal, když mu voda šplouchala na lýtka. Já do té vody vlezl alespoň po krk. Nějak jsem také tušil, že jsem špatným plavcem, protože mám plavecky špatné hlavně nohy. Ale že je to jen jedna a že s ní bude taková práce, to jsem vážně nečekal.
Ale pěkně od začátku. Cesta vlakem do Chrudimi na tréninkový plavecký kemp s Etriatlonem byla šestihodinově nudná. Žižka dolePořád ale lepší než zpáteční pětihodinové lámání kostí v autobuse.

V pátek jsou na programu rozřazovací testy. 200 metrů volný způsob a 50 metrů kraulové nohy. Plaveme po čtveřicích vždy dva v jedné dráze. Jsem "nalosován" až do poslední rozplavby. Mám tak možnost před svým startem sledovat, jak všichni dobře plavou. Vůbec netuším, jestli to někdo dal k pěti minutám. Zhruba nějaký takový výsledek od sebe očekávám.

Vyrážím celkem zvolna a každým bazénem se mi daří zrychlovat. Mám alespoň takový pocit. Prostě stupňuji nasazení. Trochu tužší jsem až v poslední pětadvacítce. Když dohmátnu slyším neuvěřitelný verdikt, 4:00. To je zlepšení osobáku skoro o čtvrt minuty. Ten bazén musí být snad kratší. Nemám ale moc času na spekulace nad délkou bazénu ani nad tím, že kdybych tři čtyři tempa zrychlil, mohl čas začínat trojkou. Tím, že jsem zařazen do poslední rozplavby, mám také nejkratší čas na odpočinek. Za chvíli jsem ve vodě s deskou a čeká mě kopací utrpení. Snažím se - fakt že jo - ale nohy mi prostě nejdou. Vlastně nedoplavu ani pětadvacítku, když se musím poprvé postavit (pár metrů před obrátkou). Proč nemůžu plavat s ploutvičkami? S těmi jsem dal před pár dny tréninkově padesátku za 1:15. Hned na obrátce se postavím ještě jednou. Tenhle kumulovaný odpočinek mi vůbec nepomáhá a stejně jsem nucený proložit si druhou pětadvacítku asi pěti nebo šesti prsařskými kopy, protože jinak už vážně stojím na místě, přestože mě z vysilujícího kopání berou křeče do lýtek. I tak je můj čas nejhorší ze všech - 2:11. Přehodnocuji své spekulace nad krátkým bazénem. Určitě je delší. :o) Jsem zařazen do čtvrté skupiny. Jestliže bylo jen lehce přihlédnuto k druhé disciplíně, jinak to ani dopadnout nemohlo.

Honza - s kterým jsem do Chrudimi dorazil - dal 200m za 3:49 a padesátku nohou za 57 vteřin. Je zařazený do dvojky, a tak to vypadá, že se budeme míjet. Jenže on má nohy jako kůň, a tak není divu, že dosáhl na takové časy. Po prvním sobotním tréninku je přeřazen do trojky, protože kompletnímu kraulu přeci jenom na druhou skupinu něco schází (v testu odplaval kraulem 50 + 25 metrů).

V sobotu ráno se mi po pěti hodinách spánku moc do vody nechce. Byla to asi předzvěst špatných chvilek. Přišly totiž na řadu nohy. Konečně mám potvrzenu svou domněnku, co je na mém plavání to nejslabší. Jsou to nohy. Přesněji řečeno levý kotník. Nedokážu ho uvolnit a téměř stále přitahuju při kopání prsty k holeni. Nejdřív dostávám ploutvičku na levou nohu. Pak jsem přeřazen na kraulové nohy na břiše. (Ostatní si plavou nějaké srandy na zádech a na boku. :o) A nakonec dostávám ploutvičku i na druhou nohu. Pak už se trochu srovnám a sem tam nějaký kop se mi podaří správně. Ke konci nekonečné sady šířek bazénu, se dokonce i nějaká ta šířka povede slušně celá.

Za použití ploutviček si můžu s ostatními užít nějaké ty legrácky na boku a na zádech. Plaveme bazény na délku. Většinou s jedním nebo dvěma piškoty. Docela mi šplouchá na maják, protože se bojím do vody položit. Po nějaké době se to zlepšuje, ale stejně se často zapomenu a tak piji a piji. Jak tak ale poslouchám ty zvuky okolo sebe, když doplavu, nejsem v tom sám. Ještě pár pitných kůr a propláchnutí nosu a na řadu přichází natáčení.

Není k dispozici podvodní pouzdro a tak nebudou záběry z vody. Jak při rozboru videa zjišťuju, je to možná dobře. Už takhle jsem toho viděl víc, než bych chtěl. Škoda, že to na místě nevypalovali na DVD, ještě totiž nemám žádnou zábavu na Silvestra. To nebylo plavání, ale kontrolované topení. Zásadní problém stále zůstává v levé noze. Až tohle spravím, bude následovat ještě sladění kopání nohou s kraulovými záběry rukou. To, že trochu zdvihám hlavu při nádechu, je v tuhle chvíli prkotina.

Odpoledne pokračuje sranda s piškoty. Na zádech, na boku a při přetáčení mezi těmito polohami. Ploutvičky si bereme všichni. Už od nich mám slušně sedřený palec. Vůbec se mi je nechce na nohy navlékat. Místo činuKdože to tady chtěl ploutvičky už při testech? Zase si slušně z bazénu přihýbám. Prakticky není pětadvacítka, v které bych si alespoň trochu nesrknul. Myslím, že tady možná vychlastám vody víc než jen za dva tisíce dvě stě. Ke konci dalšího tréninku se občas přistihnu, že už mi ta noha funguje trochu líp. Jen mi to ale dojde, hned se prsty zase ohnou k holeni, jakoby je přitahoval silný magnet. Nějak si nedokážu uvědomit, co ty nohy ve vodě dělají. Je to divné, na suchu s tím problémy nemám. Na plavání jsem prostě nejspíš dřevo. Vlastně dřevo ne, to totiž plave.

Když skončí odpolední devadesátiminutovka mám toho dost. Než jsem odjížděl, říkal mi jeden známý (takový hospodský typ s výrazným pivním svalem), že plavání je jediný sport, na který by se dal, protože se při něm může ležet. No nevím, raději bych mu doporučil skeleton.

V neděli ráno jsem zbitý jako žito. Bolí mě hlavně lýtka, která mě několikrát během soboty potrápila křečemi (párkrát jsem je byl nucen pro nedostatek sil předstírat). Naštěstí nás čekají ruce. Ty mi jdou výrazně lépe. Mnohdy mám i pocit, že jsem ze čtyřky nejrychlejší. Ale několikrát jsem tu zjistil, že na mé pocity není valného spolehnutí. Nejsem ovšem neustále upomínán na chyby, jako tomu bylo při sobotních trénincích nohou. To mi dodává optimismu. Protože odstraněním již několikrát zmiňované chyby, bych se mohl výrazně posunout vpřed.

Během ranního tréninku si nohy celkem odpočinuly (přestože jsme šli například i 11 padesátek s ploutvičkami v 1:15). A tak lámu prokletí s sebou zabalených a nevyužitých maratónek. Nejsem sám. V sobotu už toto prokletí zlomili Mond a NNN. Já ho vyrážím zlomit s Honzou (ten ho zlomil hned 2x patnácti kilometry). Prvních 2300 metrů běžíme spolu. Honza pořád kouká na Polary a tvrdí něco o 5:11 na kilometr. Nakonec přiznal, že jsme běželi 4:54/km. To je na mě fakt moc. Zrovna začínám běhat (je to po pauze můj 3. běžecký trénink) a únava z kempu mi sil taky nepřidává. Naštěstí se Honza odpojuje a dává Buď fit okruhy. Já pokračuju podél Chrudimky do Slatiňan. Zvolňuji si na zhruba 5:15/km. Tímhle tempem dobíhám až k zámku. Nemám se prý zapomenout v parku podívat na koně převalského, říkal Honza. No ohradu vidím, ale koně nikde. Ještě asi pět minut pobíhám po zámeckém parku a hledám nějakou další ohradu s koňmi. Když se vracím, vidím v přístřešku v ohradě, kolem které už jsem jednou běžel, tři koně. Jsou převalští, přežvykují a hledí na mě s výrazem: "Přehlídnout nás může akorát někdo tak nablblý jako ty." No nic. Vydávám se kolem kostela, kde znějící varhany a před kostelem opřená desítka kol upozorňují na probíhající mši. Zpátky už to neběží. Vytvrdnul (nebo chcete-li vyměknul) jsem na tempo 5:30-5:40. Doma jsem z mapy zjistil, že to celé bylo asi 11,5km, které jsem běžel minutu nad hodinu.

Poslední trénink byl opakovací. K tomu jsme zkoušeli obrátky (naštěstí ne kotoulové). Byla to jen hodina, i tak už toho bylo tak akorát. Na závěr ještě dvoustovka na čas. Startujeme po pěti vteřinách. Mond mě brzy doplave a šimrá mě na chodidlech. Z toho důvodu to dost přepálím a na konci jsem "totálně koženej". Výsledkem 4:25 si ovšem Petr Valeš není jistý, po pár vteřinách ho přehodnocuje a ubírá nám z času minutu. 4:25 mě celkem zklamalo, jenže 3:25 je zase až příliš rychlé. Nakonec se s Mondem shodujeme na těch 4:25 (Mond 4:24). Prostě to budu muset zkusit doma odpočinutý.

Když tak po celém tom kempu, koukám na ostatní, už se mi nezdá jako na začátku, že všichni plavou dobře. Téměř u všech se dá nějaká ta chybka objevit. Tomu se říká být poučený laik. :o) Ještě zaplatím piškot, s kterým se hodlám předvádět u nás doma v bazénu, a už je čas odjezdu. Hodnotit zatím moc nemůžu. Byla to dřina a zábava zároveň. Kemp mi dal spoustu podnětů co a jak trénovat. Víc budu vědět za několik týdnů či spíš měsíců tréninku. A jestli se ukážu na kempu znovu? Asi ano, ale teprve až přemluvím svou levou nohu ke spolupráci.
Plavecký kemp
No nevypadáme šťastně? :o) Zleva rk, koyama a Mond. Chybí tady NNN...
Plavecký kemp 2
...toho najdete tady. (Obě skupinové fotky poskytl právě NNN.)
koyama

19 komentářů:

  1. Tvoje starosti bych chtěl mít, měl sis vzít ssebou Matouška! Ahoj§

    OdpovědětVymazat
  2. Myslíš, jakože by to Matouš uměl s piškotama? :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Jednokempově poučený laik opravdu vidí chyby všech účastníků, jen ty vlastní ne. Pokud to nebylo v závěru těch 3:25/200, určitě to bude po jarním kempu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Plave si 200VZ/4:00 a prý neplavec. Hele, už nemáš žádnou výmluvu. Na IM musíš. Ahoj v Nitře:-)

    OdpovědětVymazat
  5. ->rk: Já jsem laik poučený natolik, že vidím chyby i na sobě (zvlášť na tom videu), ale horší to je s jejich odstraněním. Tělo si tvrdošíjně trvá na tom, že s chybama je to prý lepší. :o)->vl001: Těch výmluv se najde. :o) 200m a 4km tj. jako srovnávat v běhu 1000m a půlmaratón. A kolo? V životě jsem jel jen 1x 100km a 1x 90km, jinak nepřelezu padesátku.

    OdpovědětVymazat
  6. Jseš pravděpodobně nejrychlejší kovadlina na světě.I k půlmaratonu je potřeba rychlost mílaře. :-)Někdy je padesátka na kole těžší než třeba trojnásobek vzdálenosti.

    OdpovědětVymazat
  7. ->milan:...díky, všechno je možné ;o)...ale jen s ní to nejde :o)...ovšem opravdu jen někdy. :o)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobre jsem se pobavil, ac to vetsina netusi, pripomina mi to moje zacatky. Take jsem se topil a bumbal, ale vse jednou skonci a dnes mam 200m tusim za 2:30, takze se neboj, trenuj, do toho jeste nejaky ten camp a budes na tom dobre. IM

    OdpovědětVymazat
  9. ->IM: Tak tos mě naplnil optimismem. Já ani tak vysoké cíle nemám. Mně by stačilo zaplavat 500m pod 10 minut. Někdo totiž někde prohlásil, že kdo nemá 500 pod 10, tak neplave. Tak, abych si moh\' říct, že plavu. :o)

    OdpovědětVymazat
  10. To KoyamaTak se mám na co těšit. Další triatlon už nebudu před Tebou v plavání....Koukám, že jsi to rozjel ve velkém stylu.

    OdpovědětVymazat
  11. ->vefis: Jen se nedělej. Běžecky ti to teď lítá. Navíc v triatlonu na naší úrovni je hodně důležité kolo a nad tím jsem ještě ani nezačal přemýšlet, natož na tom pracovat. No a pak bůhví jaké tajné plavecké fígle vymýšlíte s 3COPem. ;o)

    OdpovědětVymazat
  12. nektere odstavecky si snda vytisknu a prilepim nad postel, abych kdyz se vratim z bazenu se mohl uklidnit, ze nejsem uplne osamocen v plaveckem trapeni. pojmy jako kovadlina a kontrolovane topeni pouzivam taky velmi casto. je to drina predelat suchozemskou krysu na rybu.doufam, ze se nebudes moc rychle zlepsovat :P abych mel nekoho s kym se muzu srovnavat :)jo a na te prvni fotce vypadate, jak kdyby vas meli vest na popravu (aspon mi to tak pripada) :))

    OdpovědětVymazat
  13. ->Luckyboy: Já naopak doufám, že se budu rychle a výrazně zlepšovat. Nemám totiž rád zbytečnou a marnou práci. :o)Poprava utopením - strašná představa. :oD

    OdpovědětVymazat
  14. a co teprve dobrovolnym utopenim.nejsi vubec blogersky solidarni. zadny rychle zlepsovani se nekona. leda bych se rychle zlepsoval i ja, ale ja si na nejaky kempy nemuzu dovolit jezdit :)

    OdpovědětVymazat
  15. Času si měl dost, já se kontrolovaně topil více než 5 let. :o) Je čas na sobě pracovat. (Což ještě automaticky nezaručuje kladný výsledek.)

    OdpovědětVymazat
  16. ja se o kraula nesmele pokousim uz taky delsi cas. myslim ze 3 roky. je pravda ze mi do toho tu a tam vlezl pobyt v nemocnici, zakaz fyzicky aktivity od doktora a tak podobne, ale spis jsem hlavne linej a nejak nemam moc rad dlouhodobejsi planovanou cinnost.jestli to nezlomim pres tuhle zimu, tak uz si moc sanci nedavam. delam ale pokroky. dokonce se mi tuhle povedlo uplavat v kuse 150m :)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to já se musím pochlubit - já už uplaval kraulem i 800m, ale ke konci už jsem táhl nohy po dně bazénu. :o)

    OdpovědětVymazat
  18. KempTake jsem absolvoval zmineny kemp, jen v jinem terminu. Zkouseli jste taky plavat se zavazim? To jsem tam toho vypil asi nejvice. Doufam, ze se na nejakem kempu v pristim roce uvidime.

    OdpovědětVymazat
  19. Se závažím? To fakt ne! Myslím, že kdybych plaval se závažím, tenhle komentář už bych asi nepsal. :o)Předběžně další kemp plánuju (jen zatím nevím, kdy to bude), protože dnes jsem byl po kempu poprvé v bazénu a cítil jsem se ve vodě výrazně líp než před kempem.

    OdpovědětVymazat