úterý 4. prosince 2007

Jak se dají na internetu vyhledat stupně vítězů

Není to tak dlouho, co jsem na internetu objevil, že se letos pořádá v Unhošti Sokolský běžecký pohár. Nakoukl jsem tedy do průběžných výsledků a překvapeně jsem zjistil, že se Dáša pohybuje díky maratónu na třetím místě. (I tady, stejně jako v karlovarské lize, je maratón bodově velice ceněný.) A protože Čertovská pětka nekolidovala s žádnou plánovanou akcí a zároveň to byl poslední závod poháru, jehož vyhlášení následovalo ihned po závodě, do Unhoště jsme vyrazili. Byla by škoda pustit šanci na pódiové umístění v dalším z pohárů.
Do Unhoště jsme dorazili s výrazným předstihem. Nepršelo, bylo celkem dost nad nulou, zdálo by se to být docela příznivým běžeckým počasím. Trať touhle oblevou místy získala na nepevném povrchu a běžci si z ní odnesli blátivý ohoz, ale o tom až za chvíli. Teď se Matouš teprve prohání mezi prezentujícími se závodníky a vůbec nic si nedělá z čertovských paruk a trojzubce pořadatelů. Zdraví nás Pavli. Druhá v poháru tedy Dáša nebude ;o), protože Pavlína si to přijela rozdat se svou jmenovkyní Alicí o 1.místo. Třetí místo by ovšem měla uzmout. Mapo, další z tříkrálových maratónkyň, je totiž na stokilometrové procházce ;o) okolo Prahy.

Dáša se na start postavila s jediným cílem. Doběhnout ve zdraví. Neublížit si, nenastydnout, neunavit se. To ostatně na "medailové" umístění v poháru stačí. Po, na konci října prodělané, nemoci se Dáša teprve vrací, nabíhá nějaké kilometry a navíc jí tento víkend čeká opět něco blížícího se ultra, což je pro ní jednoznačnou prioritou. Takže hlavně v klidu, nikam se nehnat.

Startuje se z unhošťského maratónského zpomalovacího prahu. Něco přes dvě stě metrů po trase Tříkrálového maratónu a dál po trase Neumannovy stezky. Necelý kilometr od startu, když už Dáša odbočila u rybníku a přeskočila ležící betonový sloup, rozhodlo se venčené bílé psisko, že mu vlastní panička na hraní nestačí a že nejlepší pro tuhle činnost bude ta malinká běžkyně pohybující se na konci závodního pole. Dáša musela na několik vteřin úplně zastavit, aby dotěru odehnala. Naštěstí, jak jsem psal výše, šlo jen o to v pořádku dorazit do cíle.

Ke třetímu kilometru pak vše probíhalo podle scénáře prvních devíti set metrů. Tedy v klidu. Na trojce se (nejen) Dáše postavilo do cesty dlouhé táhlé stoupání, které ovšem stěžovala občasná námraza. Když Dáša zdolala kopec, rozhodla se přidat. Uviděla před sebou soupeřku a to ji namotivovalo. Ihned po Dáša s Matoušem slavízrychlení jí ale dvakrát nepříjemně "dloublo" v levém stehně (jakoby náběh na křeče). Musela tedy opět zpomalit a počkat až dloubání rozběhá. Teprve potom soupeřku pomalu dotáhla a předběhla. To už seběhly z cesty na lesní stezku, proběhly lesíkem a běžely okolo plotu pečovateláku. Dáša poznala trasu Tříkrálového maratónu a tak věděla, že cíl je nadosah. Ještě trochu přitlačila na tempu a své čtvrté místo v kategorii (a osmé absolutně) s přehledem udržela.
Dáša si připíjí s Matoušem cenou za 3.místo :o)

Vyhlášení proběhlo v příjemném kamarádském duchu, jako ostatně téměř všechna běžecká vyhlášení. Hlavní pořadatel poháru Jiří "Ben" Pucholt se Dáše trefil dokonale do chuti. Tlamolepy v podobě třešňového likéru zvaného Griotka jsou Dáši oblíbené cukry obohacené o C2H5OH (což jsou vlastně také sacharidy - třeba dle známé rovnice kvasného procesu: C6H12O6 -> C2H5OH + 2 CO2, podle které vše nevhodné vyšumí, až na nějaké ty přiboudliny... :o). Jen trochu litovala, že nebude mít žádnou památku na pódiové umístění, i když získané tak trochu omylem. Myslím, že diplom není tak drahá záležitost a vzpomínku na toto pro Dášu zvláštně získané pohárové umístění by významně umocnil.

Trať samotné Čertovské pětky se Dáše moc líbila. Být však pořádně namrznuto, musel by být dlouhý táhlý kopec mezi třetím a čtvrtým kilometrem hodně výživný. Ostatně takový přídomek si od jedné z běžkyň vysloužil i v tomto, řekněme, příznivém počasí. Když bude tedy příště opět příznivo, tak zase v Unhošti...
koyama

13 komentářů:

  1. Č 5Zdravím celou koyamas family a děkuji za hezké povídání o našem závodě. Budu se těšit, až vás opět na Kladensku uvidím.Starší čert u prezence

    OdpovědětVymazat
  2. Tak moc gratuluji!! Koyama junior se s tou flaškou nějak mazlí :-). Že by chemický analitik?

    OdpovědětVymazat
  3. ->zdk: Když bude solidní počasí (asi jako letos ;o), tak možná už na Tříkrálovém maratónu.->vefis: Doufám, že pouze chemický analytik. (Nikoliv výkonnostní degustátor :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jste prostě dobříJá když se najdu na internetu v nějaké soutěži, tak je z toho třeba 789 místo, jako letos ve Velosérii. Pravda, je to místo docela vyjímečné. Je to místo poslední:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dášo, ty jsi tajnůstkářka! Tak ať Ti tento víkend vše vyjde podle představ.Pavlína

    OdpovědětVymazat
  6. Vyjímečné umístění->vl001: A ještě k tomu taková pěkná postupka. :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, ctu si to na Bali a -posilam pozdravy. ahoj Matousku.P.

    OdpovědětVymazat
  8. Matouš zdraví Pepu, co si na Bali užívá tepla.A táta říká, že mám napsat, že je skvělý, že se nám objeví další tečka na mapě. :o)

    OdpovědětVymazat
  9. to pavli: Já to nechtěla zakřiknout. Nebo ještě lépe - nechtěla jsem to zveřejňovat jako Stromovku, a pak podobně jako tam vyhořet. Tak proto ty tajnosti. ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě k nezakřiknutíDášo, tomu rozumím, pak dej vědět, jak to dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  11. vsechno se sleduje, tady uz je vecer 19 h, horko ale krasne. rano jsem si udelal puchejr bosky na plazi, pozitri letime ahoj

    OdpovědětVymazat
  12. Něco na rok 2008Zdravím Vás všechny a děkuji za přízeň, kterou, jak doufám, nezhatí počasí, a uvidíme vás 5. ledna opět v Unhošti. Teď ale něco jiného. Pravda, je to trochu dopředu, ale zase včas, abyste si mohli naplánovat sezónu. Už jsem vám jednou psal o rogainingu. Teď se zopakuji s tím, že ve dnech 28.-29. června se bude konat MČR na německé straně Krušných hor s centrem v obci Rittersgrün (na druhé straně Klínovce). To máte z domova kousek. Tak co ?Ahoj. Zdeněk K.

    OdpovědětVymazat
  13. Z domova to máme fakt kousek. O rogainingu jsme už uvažovali (jednou jsme byli na MČR již přihlášeni, ale sešlo z toho vinou zdravotních problémů). Pokud do toho půjdu s Jirkou, bude to jen open závod, on si na víc než 6 hodin netroufne. Pokud by se ale našla běžecká kolegyně, která by do toho chtěla jít se mnou, mohly bychom zkusit zabojovat o umístění v MČR (ať už na 12 nebo 24 hodin).Takže díky za info, píšu si do diáře.

    OdpovědětVymazat