úterý 15. ledna 2008

Bezručák

Kolem Chomutova se válí smogová mlha. Krátce, vinou uzavřené odbočky z prvního kruháče, bloudíme na odbočkách a přípojkách chomutovských silnic a když dojedeme na místo startu, nesměle na nás vykoukne slunce. Registrace k Zimnímu běhu Bezručovým údolím proběhne jako obvykle rychle a bezbolestně. Dostáváme obrovská "lyžařská" čísla. Po neblahých zkušenostech z jáchymovského Běhu okolo Panorámy, kdy jsem číslo totálně dotrhal, mám z takového čísla menší obavy. Ale v Jáchymově se používají "jetá" startovní čísla z Karlova běhu. V Chomutově mají nová, která nedělají problémy. Mezi běžci zjišťuju, že už mi moje internetová identita nějak přerůstá přes hlavu. Najde se ještě vůbec někdo, kdo by mě oslovil Jirko? :o)
Na start desetikilometrového běhu se stavím s nejasnými cíli. Stojím tu už pošesté (Dáša posedmé), ale stejně, jako když jsem tu stál poprvé skoro bez tréninku (49:12), nevím, co od sebe můžu očekávat. Chtěl bych být rychlejší než při své druhé nejpomalejší účasti (43:27 - 2004). Ovšem netuším, zda mi to povrch trati dovolí. Na prvním kilometru je sice povrch asfaltový, ale od druhého už je vzhledem k okolnímu chráněnému území zakázán chemický posyp, a tak leží na silnici uježděný sníh, místy dokonce led jen tu a tam drobně "pocukrovaný" štěrkem.

Slunce se pochlapilo a teploměr je nepatrně pozitivní. Na startovní čáře se trochu zakecám a postřehnu start, teprve když jsem zezadu pošťouchnut nedočkavými běžci. Snažím se dostat před pomalejší, ale ke startu mnohem koncentrovanější závodníky. Moc se mi to nedaří, přestože je silnice dost široká. 132 účastníků je docela slušná masa, která dokáže zabrat celou šíři Bezručovy ulice. Pak se masy trochu rozestoupí a je mi dovoleno posunout se maličko vpřed.

Postupně mě ale stejně předbíhá jeden běžec za druhým. Jirka V., Luboš R., Bohdan H., Petr Sz. Asi rozeběhli opatrněji, anebo zaspali na startu ještě víc než já. Petra se zkusím chytit, ale asi po kilometru a půl se mi taky začne vzdalovat. To už ale vedle mě (mimo jiných) běží Rudolf Vorlíček. Snad nebude vadit, když předběhnu událostem a řeknu, že spolu jsme to doběhli prakticky až do cíle.

K obrátce trať neustále mírně až středně stoupá. Sem tam mi podklouzne noha, ale krosovky ve stoupání celkem drží. Alespoň kolem sebe vidím usilovnější smekání a bruslení. Mám jiný problém. Přestože inetrnet hlásil index pocení 0, já se potím jako vrata od chlíva. Asi jsou dvě vrstvy s dlouhým rukávem příliš. Ještě na čtvrtém kilometru v čase 18:36 živým naději, že bych se mohl skutečně vejít pod 43:27. Když však vyběhnu pátý kilometr za 4:51, je mi rázem jasné, že to nepůjde. Zkusím alespoň pod 44 minut.

Na obrátce to klouže. První běžec naší skupinky zastaví a přejde do chůze. Rázem je nás tam naštosovaných pět a šťoucháme do sebe jako kulečníkové koule. Musíme vypadat, jako kdybychom na obrátku přiběhli tahat řepu. Z kopce se snažím to rozeběhnout. Zjišťuju ovšem, že to nebude tak jednoduché. Dolu to totiž klouže víc než nahoru. Stále však ještě se svými drobnými podklouznutími nemůžu konkurovat některým běžcům, kteří v zatáčkách předvádějí doslova tance na ledě.

Šestý kilometr je za 4:07. Když tempo udržím, čas pod 44 minut je stále reálný. Jenže neustálé přebíhání z jedné strany cesty na druhou, abych našel ideální cestu na smekavém podkladu, mi bere dost sil. Další kilometry už nedokážu stlačit pod 4:10 (jeden je dokonce za 4:21).

Zkusím alespoň poslední kilometr, co to dá. Běžíme s Rudolfem vedle sebe. Každý ve své vyjeté koleji. Trochu nešikovně si přeběhnu do Rudolfovo v době, kdy hodlá zrychlovat. Pošťouchne mě a udělí mi rychlost, kterou se od teď pokouším držet. Ovšem smradlavá smogová záclona, která mezitím padla na Chomutov, mi doslova podlomí kolena. Kdybych se trochu víc nasnídal, asi by si mohla řada běžců prohlédnout, na čemže jsem to ráno hodoval. Přesto silou vší vůle držím nasazené tempo a ještě se maličko snažím zrychlovat. Předběhnu ještě jednoho veterána, další běžce už se mi dostihnout nepodaří. Do cíle dobíhám v čase 44:25. Poslední kilometr za 3:55. 23.místo v kategorii z 36 účastníku není nic zvláštního. Na druhou stranu 61. ze 132 absolutně není k zahození. Při porovnání času s předchozími ročníky, zjistím že jsem dopadl podobně jako ve zmiňovaném roce 2004. Tak snad mi to bude letos také tak běhat!

Teď je na mě však desítka evidentně ještě příliš dlouhá. Na sedmi kilometrech se dokážu držet běžců, kteří dnes skončili minutu přede mnou. Nevím, jaký postoj mám ke svému výkonu zaujmout. Nejsem spokojený, ovšem ani rozladěný. Na pH stupnici bych svůj výkon ohodnotil sedmičkou. :o)

Dáša dobíhá v čase 52:42. Sakra! Zase mě porazila. Ten minutový handicap na kilometr je asi vážně moc. :o) Dáša je vzhledem k povrchu a k tréninku spokojená. A já vlastně taky. Kdy si budeme zase moct říct, že jsme stáli na startu se světovým rekordmanem. (Dnes druhý Tomasz Chawawko drží SR v běhu na 6 hodin - 92,188km.)
koyama

11 komentářů:

  1. S tou smogovou záclonou tady u nás zápasíme mnoho dní v zimních měsících s inverzním počasím :-( . Kdyby nebyl smog, běhal bych daleko častěji. Při inverzi řeším moji potřebu pohybu hlavně plaváním a posilovnou (rotoped, běhací pás).Škoda, že jsem měl mezi nočními, jinak bych na Bezručáku byl také.

    OdpovědětVymazat
  2. Jiříku, ty jsi šikovnej kluk. Ale řekni mi, taky tam máte u vás často tyhle smogový pokličky. Já když dorazím domu a kvůli mlze nevidím pomalu na 10 metrů před sebe, tak ani nemám chuť vyběhnout, když si uvědomím co je v tý mlze za sajrajt. Když jsme byly malý t.j. před rokem 89 tak vyhlašovali zákazy vycházení, všude to blikalo jak za války a dneska nic. Elektrárny jsou prý odsířené, ale nevím, ta mlha \"voní\" tak nějak zvláštně. Ale na druhou stranu co nás nezabije to nás posílí. Jinak samozřejmě gratuluji a buď rád, že jsi neutrpěl nějakou frakturu při pádu. A kdyby někdy jo, tak pamatuj, že kadaňská nemocnice je nejlepší v kraji. Fakt.

    OdpovědětVymazat
  3. sakra tady chce být jeden první aspoň v komentářích a i tady mě ten Venca předběhne, ten kluk mi nedá šanci :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Koyamův sumářTak jsem omrknul tvůj malý tréninkový sumář a docela jsem mrkal, je to pěkně graficky udělaný, ale to je u tebe nějaká novinka. Nebo si konkrétně tenhle tréninkový deník vedeš již delší dobu?

    OdpovědětVymazat
  5. InverzeTyhlety inverzní mlhy se u nás objevují hlavně po ránu. Překvapivě o trochu víc v K.Varech než v Sokolově. Jejich vinou taky nerad jezdím od září do práce na kole. (I když ona v tom hodně pomůže i moje lenost. :o) Později během dne už mlhy tak často nebývají. Ale straší nás, že až zatopí bývalý důl Medard-Libík, že tu budou mlhy jako v jihočeských blatech. Tak jen doufám, že to budou zdravé mlhy. :o)->vefis: Máš výhodu. Taky bych řešil inverzi běháním na běhátku, ale když jsme sháněli pro Dášu běhátko, aby se mohla připravit na vedro v solném dole, zjistili jsme, že v našem zaprděném městečku ho žádné z fitek nenabízí. :-(

    OdpovědětVymazat
  6. SumářTen sumář je novinka. Vedu si ho vlastně od začátku roku. Navedlo mě na něj behej.com : http://www.behej.com...utdoors.htmlTaké se mi líbí, jak je zpracován. Na druhou stranu musím říct, že má hromadu nedodělků. V I-exploreru sidebar, který je tady v blogu, neukazuje piktogram spinningu. V deníku se mi zase místo piktogramu strečinku ukazuje druhá činka (posilování). Když se do deníku naloguju, v pohodě sčítá v kilometrech, ale součty nabídnuté veřejnosti jsou v mílích či yardech. Atd. Doufám, že se postupně mouchy vychytají, rád bych u tohohle deníku totiž zůstal.

    OdpovědětVymazat
  7. To Koyama: U nás také nebylo žádné běhátko, poslední 2 roky tady máme dvě fitka s běhacím pásem. Je to supr záležitost, až na ten vydýchaný vzduch a vedro, ale je to lepší než ledovka a inverze. Mrzí mě,že jsem i přes tato opatření docela nachcípanej, takže nevím, jestli půjdu zítra na závod ZBP. Možná tam přijdu jako divák a fotograf, abych měl o čem psát a povzbudím 3COPa.

    OdpovědětVymazat
  8. ->vefis:Kadaň je, dá se říct, běžecké velkoměsto. Takže se vlastně ani nedivím, že tam máte dokonce DVĚ fitka s běhátkem. Nebude se v Kadani v dohledné době pořádat maratón? To je jediné, co vám zatím chybí.Jo a ty se dej brzy dohromady.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkný výsledek ! Co já bych dal za to, doběhout v tomto čase!. Ten smog bývá i u nás a v zimníém období skoro pořád, tak vím o čem píšeš a na běh dost nepříjemné počasí.

    OdpovědětVymazat
  10. ->Aldaman: To víš! To je tak, když se někdo namlsá osobákem pod 40, popř. když mu to neběhá tak časy kolem 42,5. Pak už se mu 44 minut moc nezamlouvá.

    OdpovědětVymazat
  11. Osobáček na desítku plánuji zlepšit na konci roku a doufám, že se taky dostanu pod 40 min. v první polovině chci zlepšit čas v maratonu na PIMu, pokud to bud někde kolem 3:30 bude naprostá spokojenost.To nejsi jediný kdo se rychle namlsá, já jsem v tomhle trochu realista, ne že bych se nechtěl v každém závodě zlepšit, právě naopak, ale když vím , že nešlo pořádně natrénovat, nečekám osobák, a tím pádem nejsem ani zklamán, když nepadne :-). Víc si potom závod samotný užívám a aspoň mě těší dobrý pocit ze závodu.

    OdpovědětVymazat