úterý 5. února 2008

Posviťme si: Tikka plus E47 P

Dny se pomalu ale jistě prodlužují, a tak přichází čas na zhodnocení nové čelovky, se kterou toho tuto zimu už nejspíš moc nenaběhám.
S čelovkou jsem nikdy předtím neběhal. Pořídili jsme ji teprve loni, když se Dáša rozhodla běžet maratón v solném dole. (Aby se mi tam třeba neztratila ve spleti tunelů, chodeb a chodbiček. :o) A když už jsme jí koupili, rozhodl jsem se, že na Důl - rozklustom našem jediném osvětleném okruhu, měřícím 1250m a lezoucím po pár trénincích neuvěřitelně na nervy, letos prostě běhat nebudu.

Vyrážel jsem se čtyřdiodovou čelovkou pravidelně ve všední dny vpodvečer. Přestože si Dáša po více než pětihodinovém maratónu stěžovala, že jí plastová přezka umožňující nastavení délky gumy tlačila do hlavy, já jsem takové potíže nezaznamenal. Možná to je tím, že jsem s čelovkou neběžel nic delšího než 90 minut a možná také tím, že jsem neběhal v cyklistické přilbě. Čelovka váží včetně 3 baterií typu AAA necelých osmdesát gramů a já jsem naopak mnohdy po doběhu zapomínal, že jí mám na hlavě. Dvakrát se mi tak podařilo sejmout čepici (nebo čelenku), aniž bych si uvědomil, že mám čelovku stále ještě na čele. Nekompromisně jsem jí tedy poslal k zemi a přestože jednou dopadla dokonce na dlaždice v předsíni, nenašel jsem na ní ani prasklinku.

Pokud se odolnosti týče, je potřeba se zastavit ještě u jedné vlastnosti. Prodavač v HUDYsportu mě ujišťoval, že Tikka je vodotěsná. Hned z přiloženého návodu jsem se ovšem dověděl, že je pouze vlhku odolná. Běžel jsem s ní již za menšího deště i za sněžení a zatím obstála se ctí. A protože triatlon s ní absolvovat nehodlám, myslím, že vlhku odolnost bude postačující. :o)

Je hezké, že je čelovka lehká, nikde netlačí a je lecčemus odolná. Ovšem nejdůležitější otázkou je: Jak je to s jejím světlem? Výrobce udává jas maximálně 35 lumenů. No to mi, bohužel, moc neřekne. O moc víc moudrý nejsem ani z definice lumenu, kdy je lumen definován jako světelný tok vyzařovaný do prostorového úhlu 1 steradiánu bodovým zdrojem, jehož svítivost je ve všech směrech 1 kandela. :o) Zkusím se raději zaměřit na údaje o dosvitu a životnosti baterií.

Tikka plus nabízí tři režimy svícení. Maximální, optimální a ekonomický. K tomu pak ještě režim blikání.

Při ekonomickém režimu je dosvit čelovky udáván na 14m. To ovšem pouze po dobu 10 hodin. Po tomto čase už je naměřený dosvit pouze 11 metrů (po 30 hodinách 9m). Tento režim svícení je použitelný pro běh pouze ve městě na přisvětlování k mdlému světlu pouličních lamp, popř. kamkoliv do přírody na volná prostranství za bezmračné noci s měsícem v úplňku.

Daleko lepší už je to s optimálním režimem. Tento režim jsem prakticky bez výjimky použil při běhu po asfaltu až do tempa 4:40min./km. Dokonce jsem s tímto režimem zvládl i pomalý výklusový běh v terénu, zhruba v tempu 5:30min./km. Výrobce zaručuje prvních deset hodin dosvit 20m a dalších dvacet hodin ještě 13m. Reálně je dosvit čelovky dokonce o nějaký ten metr delší, jen těch Lumenů už je pro rychlejší běh v terénu nedostatek.

Při maximálním režimu se výrobce jistí udáním hodnoty dosvitu 32m pouze pro první půl hodinu práce, na dalších devět a půl hodiny udává dosvit 25 metrů a od desáté do třicáté hodiny 15m. Čelovku jsme používali zatím po dobu pětadvaceti hodin střídavě v maximálním a optimálním režimu. Při maximálním režimu se zatím její dosvit stále pohybuje okolo třiceti metrů. S maximálním režimem jsem po asfaltu běhal zatím mou limitní tréninkovou rychlostí okolo 4:15min./km a troufl jsem si s ním i do terénu při rychlostech blížících se 4,75min./km. Na nějaké terénní kamzičí poskakování (popř. k použití při cyklistice) by byl ovšem zapotřebí o něco širší kužel světla.

Životnost baterie jsem zatím po 25 hodinách provozu nebyl schopen potvrdit. Tabulka v návodu udává 100 hodin u maximálního, 120 hodin u optimálního a 150 hodin u ekonomického režimu svícení. Nutno ještě podotknout, že všechny údaje, které poskytuje výrobce, byly použity z testů při 20°C. Já jsem ovšem čelovku používal jen při teplotách blížících se nule, a to z kterékoliv strany. Řekněme od -4 do +6°C.

Co by se ještě dalo o této svítilně napsat? Nastavování úhlu svícení je dostatečně tuhé. Směr svícení proto zůstává takový, jaký jsem si Tikka plusnastavil - nikam neuskakuje. Svítilna na hlavě sedí slušně, nijak neposkakuje a jak jsem se již zmínil, nebýt toho, že za tmy vidím :o), ani bych o ní nevěděl. V nabídce výrobce jsou k této čelovce i některé doplňky. Je to klip na bundu či opasek a univerzální adaptér na přilbu.

Závěrem musím konstatovat, že se koupě této čelovky povedla a to i přesto, že nás v době koupě dost tlačil čas a nebylo příliš na výběr. Čelovka Tikka plus E47 P od firmy Petzl je podle mne na nechrtí :o) běhání více než solidní volbou. Navíc za slušnou částku nedosahující ani tisíce korun.
koyama

16 komentářů:

  1. Děkuji za inspiraci. Budu o této čelovce hodně přemýšlet. Ještě jsem koukal tenhle článeček: http://www.behej.com...celovka.html co vy na to?

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle čelovka není také špatná: http://www.behej.com...panther.html

    OdpovědětVymazat
  3. Žádný velký znalec přes čelovky nejsem. Víceméně jsme měli opravdu kliku, protože moc velký výběr nebyl. Zkušenosti s jinými čelovkami nemám, ale pokud se nechystáš pravidelně, dlouho a rychle běhat v terénu, mohla by ti Tikka plus stačit. Pakliže si chceš v terénu trochu zaskotačit, asi bys měl investovat do čelovky s Luxeonem. Asi nejlepší (co jsem se tak doslechl) se jeví Lucido tx1. Viz. třeba tady: http://jmaselnik.blogspot.com...tmlZa zhruba stejnou cenu, tj. do 2000,-, se dá pořídit i Petzl MyoBelt XP. Sylva L1 je přeci jen zhruba o těch pět set dražší a navíc o ní na netu nekolují zas až tak dobré reference. Každopádně musíš mít jasno, co chceš s čelovkou všechno vyvádět :o), a potom jí odzkoušet, anebo si nechat alespoň doporučit od někoho, kdo má zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě k čelovce, o které ke článekJeště k čelovce, o které je článek: Pokud vím, tak se s Tikkou plus někteří prohánějí i na běžkách.

    OdpovědětVymazat
  5. Já v noci běhám jen po asfaltu, čelovka za 150Kč z OBI také dělá dobrou službu:-) Byť samzřejmě na dlouhé/pravidelné běhání potmě bych asi vybral něco lepšího...

    OdpovědětVymazat
  6. Ja uz Tikku plus mam od lonske zimy a je fakt super - je to lehke, dobre to sedi a sviti to - celkem jsem i hledal, co koupit, a v cenove relaci kolem litru mi vysla nejlip tato.

    OdpovědětVymazat
  7. Sice Tikku plus nemám (mám modely z Globusu), ale zkušeností známých jsou velmi dobré.Dá se použít nouzově i na noční lezení a je odolná proti nárazům. Naopak katastrofální jsou moje zkušenosti se prodejci brněnských outdorových obchodů bez rozdílu obchodu. Přijít nepřipraven a chtít poradit třeba v technických věcech je hazard a naivita.

    OdpovědětVymazat
  8. ->tuta: No vida, i chrtí běhání s ní jde provozovat. :o)->milan: Nárazuvzdornost jsem mohl ověřit včera potřetí.

    OdpovědětVymazat
  9. Koukám, že čelovka je žhavé téma všech sportujících. Díky všem za inspiraci. Dost silně uvažuji o Tikka plus E47 P, jestli ušetřím více, tak o http://www.bartsport.cz...ucido-tx1 . Už nebudu slepý ve tmě :-).

    OdpovědětVymazat
  10. TikkinaAhoj, mám něco podobného, sice s ní zatím neběhám, ale když jsme šli s Mountem z Prahy přes Říp na Sněžku, byla dobrá. Dobře sedí na hlavě, ani o ní nevím.Petzl Tikkina (1692) = 540Kč http://sportbart.cz

    OdpovědětVymazat
  11. ->mapo: A ty běháš ty dávky kilometrů úplně potmě?

    OdpovědětVymazat
  12. to Koyama - No, znám to tam, občas svítí měsíc a na části jsou i lampy, tak to jde. Do lesa bych si potmě netroufla.Někdy mi přijde,že si oči na tmu zvyknou a kdybych svítila, bylo by to s viditelností možná horší.Určitě ale budu mít v budoucnu příležitost běhat i s čelovkou :-))

    OdpovědětVymazat
  13. Mohu přidat osobní zkušenost s Tikkou podobně pozitivní. Pořídil jsem si ji \"náhodně\", ale naprostá spokojenost. vybíhám po práci, jak se dostanu domů, v pět, v šest a to je teď tma. běhám po asfaltu na cyklostezce, tikka slouží skvěle, lehká, posvítí, na hlavě o ni nevím. do terénu by to asi chtělo silnější světlo, ale kdo běhá \"kros\" ve tmě. na asfakt nebo rovnou polní cestu perfektní. Považuji těch asi 600 kč za velmi dobrou koupi.

    OdpovědětVymazat
  14. ->všichni: Moje dosavadní zkušenost a zkušenosti z vašich komentářů S Tikkou plus nebo podobnými čelovkami od Petzlu mě ujišťují v tom, že jsem měl zase jednou z pr.... kliku, ehm chci říct... šťastnou ruku. :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Čtyři roky od článku uplynuly - ale ta čelovka by mne docela zajímala... Sežene se ještě? A pokud ano, tak kde a za kolik. Asi už ta cena šla trochu dolu, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím. Tahle už zřejmě pořídit nepůjde, ale později jsem ženě koupil tuhle: http://www.petzlshop.cz/celovky/celova-svitilna-petzl-tikka-2-xp-fialova (dá se sehnat i levněji), která je o třídu výš, má větší dosvit, lepší výdrž, rozptylku, červenou diodu s blikáním, indikaci vybití baterií(a integrovanou píšťalku v upínání :) a jsme s ní zatím hodně spokojení.

      Vymazat