čtvrtek 15. ledna 2009

Hodnoť a budeš žít

Podle všech dostupných příspěvků bloggerů to skoro vypadá, že kdo nezhodnotil uplynulý rok, jakoby snad ani v tom letošním nežil. Někde :o) jsem se dokonce dočetl, že prý by si o mě leckdo mohl myslet, že pocházím odněkud z Podivína. Takže i já raději zhodnotím.
Při zběžném nahlédnutí do seznamu absolvovaných závodů by se mohlo zdát, že nejdůležitější pro mne byla příprava na Oberelbe Marathon. Ovšem není tomu tak. Ten maratón přišel spíše jako dárek shůry. S maratónem jsem pro rok 2008 vůbec nepočítal, ale na začátku roku se mi celkem dařilo běhat na mne slušné objemy, a tak jsem si po krátkém váhání mezi Vídní a Oberelbe vybral trať z Königsteinu do Drážďan. No, příprava nebyla dokonalá, počasí nebylo dokonalé, a také to vše podle toho dopadlo.
Největší motivací do tréninku pro mne bylo překonání mety 14 kilometrů za jednu hodinu. Ač je to při osobáku na 15 km 1:02:46 s podivem, ještě se mi to nikdy nepodařilo. Bohužel, překonat tuhle začarovanou metu se mi nepodařilo ani v roce 2008. Při snaze o otevření čtrnácté komnaty se mi alespoň povedlo překonat či ustanovit tři osobáky. Nejprve jsem v dubnu závěrečnou čtyřstovkou na krev o celé tři metry pokořil svůj absolutní osobní rekord. Potom jsem v červenci ustanovil mnou nově zavedený pětiletý veteránský osobák a následně jsem ho na začátku října překonal, přičemž jsem se v silném větru ke stávajícímu absolutnímu osobáku přiblížil na pouhých 62 metrů. Nebýt zmiňovaného větru, padl by osobák absolutní a možná i ta čtrnáctka. Jenže znáte to: "Kdyby byly v řiti ryby..."
Asi nejvýrazněji vylepšeným osobákem byl v loňském roce čas na pět kilometrů. Z něj se mi podařilo ukousnout šest vteřin. Pořád je ale čas 19:38 celých 20 vteřin za mým mezičasem z desítkového osobáku. Zaběhl jsem si i osobák na 1500 m. Ten jsem vylepšil o neuvěřitelných 28 setin sekundy. Nejspíš proto, že jsem si tentokrát nemačkal mezičasy. :o)
Nemůžu nezmínit ani svůj další "osobní rekord", a to v počtu absolvovaných závodů za rok. Ten se mi letos podařilo navýšit až na 66 (z toho 59 běžeckých). Závodů jsem si tedy užil dosyta. Ke konci roku už se mi zdálo, že až dopřesyta.
Takže suma sumárum sezóna ani marná, ale zdaleka ne excelentní. Všechny ty loňské osobní rekordy jsou takové nanicovaté. Zlepšení téměř žádná. Ovšem já doufám, že se mi letos zúročí i poslední loňský osobák, a to ten v naběhaných počtech kilometrů za rok. Jen ty tréninky budu letos muset trochu víc ladit do rychlosti.
koyama

12 komentářů:

  1. Pěkné hodnocení máš. Já raději nehodnotím můj sportovní rok. Protože jsem nezmákl to co jsem chtěl. Tento rok bude asi pro mně sportovně neušlechtilý.Co se dá dělat, musím vydržet.Přeji další sportovní úspěchy bez zranění.

    OdpovědětVymazat
  2. Nehodnoť a hlavně se dej pořádně do kupy. Rád bych Tě zase na nějakém sportovním podniku potkal.

    OdpovědětVymazat
  3. Pozdě ale přece:-)A chybí tam nějaký ten triatlonek. Nebo aspoň triatloneček. Dlouhý triatloneček:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hele. A nechtěl ty bys po mně, abych si taky vysekával díry do ledu? Já jsem pouze velmi průměrný hobby běžec, který si v létě při nedostatku běžeckých závodů zpestří sezónu nějakým tím krátkým triatlonečkem. Loni to byl jen jeden. :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Ne, díry do ledu bych po tobě fakt vysekávat nechtěl. Na řekách už led skoro zmizel, hurá do vody! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jirko, letos tu čtrnáctku dáš určitě, třeba tě k ní doženu před sebou. Nebo za sebou? ....:-D

    OdpovědětVymazat
  7. nesmis jit s davem. vem si priklad ze me, ja taky nehodnotim - pravda neni co :D.

    OdpovědětVymazat
  8. Hodnocení vyznívá pesimisticky (aspoň se mi zdá), ale myslím, že rok s rekordním počtem závodů nebyl špatný. A natrenované kilometry se zúročí letos.Určitě počítám s hodinovkou. Těch 14 km bych mohl na podzim zvládnou. S IM v treninku možná i dříve. Tak se těším, jak se budem honit.

    OdpovědětVymazat
  9. ->vl001: Já tušil, že si naběhnu. :o)->Luckyboy: Tobě hlavně přeju, aby ses mohl začlenit do davu a měl příští rok co hodnotit.

    OdpovědětVymazat
  10. Hele amatére, já vlastně ani nevím, kdo jsi. Nebo spíš si myslím, že tuším... Nechtěl by ses trochu \"zprofesionalizovat\"? Abych s jistotou věděl, kdo že mě k té čtrnáctce dotlačí. :o)

    OdpovědětVymazat
  11. ->dan67: Další poloprofík s osobním trenérem, který mě chce prohánět. :o) No dobře, prostuduju si na netu ještě nějaké tréninkové plány, aby to byl důstojný souboj. :o)Pesimisticky to zhodnocení vyznít nemělo. Pravdou ale je, že jsem od loňské sezóny očekával trochu víc.

    OdpovědětVymazat
  12. .....nechtěl.......však uvidíš:-)

    OdpovědětVymazat