pátek 9. ledna 2009

Jaký byl osmičkový rok

Rok 2008 začal plánovanou operací.
Na konci února jsem podstoupila konizaci děložního čípku a pak dodržela doktory stanovených 6 neděl bez námahy. V dubnu jsem nastoupila do práce na plný úvazek, Jirka nastoupil na rodičovskou dovolenou a Matoušek oslavil 2 roky. Sportování bylo začátkem roku na hodně vzdálené vedlejší koleji. Od poloviny dubna už byl ale běh zase součástí běžného týdne. Přestože mi běhání kompenzuje psychické vypětí v práci, pořád se nemůžu zbavit pocitu, že jdu běhat na úkor času stráveného s Matouškem.
Za rok 2008 jsem naběhala celkem 2322 km, čímž jsem překonala svůj dosud nejvyšší počet naběhaných kilometrů z roku 2004 (2184 km), ze kterého mám nejvíc osobních rekordů.
Žádným osobním rekordem se letos bohužel, pochlubit nemůžu. Na 10 km jsem zůstala za osobákem více než 3 min., nejblíže jsem byla v Běchovicích. Na půlmaratónu jsem byla dokonce 12 min. za OR (2 jsem běžela během měsíce po absolutním nicnedělání a 1 je horský v Aši). Na maratónské trati jsem zůstala za OR téměř 10 min.
Přeci jen jsou však výkony, za které se pochválit můžu. Na Chodovské Maxištafetě jsem přes noc sama naběhala 82 km. To je zatím můj nejtěžší přípravný motiv. V uplynulém roce jsem uběhla dosud nejvyšší počet maratónů – 7. Nejdřív jsem se překvapila tím, že jsem v pohodě uběhla 2 maratóny týden po sobě (Kladno a Plasy). Na konci roku jsem přitvrdila a uběhla 2 maratóny den po sobě (Poruba). Třešničkou pak bylo, že čas maratónu z druhého dne je jen o 1,5 min. za mým letošním nejlepším výkonem 4:13:07 hod. v Benešově a o 9 min. lepší než první den, tzv. negative split :).
Můj velký cíl pro rok 2008 jsem si splnila. Chtěla jsem zaběhnout slušný výkon (100 mil) v běhu na 24 hodin a zařadit se opět mezi nejlepší Češky. V Kladně jsem naběhala 167,7 km, což je jen 4 km za mým osobákem, a v MČR jsem se umístila na 3. místě.
Trofeje 2008
Trofeje z roku 2008. Nejvíce si cením obou pohárů. Ten vlevo je za dokončení Porubského dvojmaratonu, ten vpravo je pro třetí Češku na čtyřiadvacítce v Kladně.
Ostatní sportovní aktivity vyšly nějak naprázdno. Nezúčastnila jsem se žádného triatlonu, ba ani jsem neseděla na kole (jen na rotopedu), nevytáhla jsem běžky. Odvážně jsem si pořídila in-liny, ale byla jsem na nich jen 1x. Tohle všechno bych chtěla v roce 2009 napravit.
Co bych tedy chtěla v roce 2009?

1. Zlepšit si OR v běhu na 24 hod.
nebo zlepšit si OR v maratónu (první příležitost mám v Č.Budějovicích).
nebo zaběhnout 100 km pod 12 hod.
2. Koupit si kolo a najezdit na něm alespoň 500 km (za rok, nikoliv v kuse :). Dosud jsem najezdila max. 400 km/rok.
3. Začít trochu plavat – naplavat alespoň 15 km za rok.
4. Zúčastnit se nejméně 1 triatlonu.
Cíle jsou to reálné. Bude záležet na zdraví a na tom, jak to doma dokážeme v rodinném harmonogramu skloubit. Uvidíme, jak všichni zvládneme nástup Matouška do školky (ještě se nějaké dovednosti musí naučit) a jak se vyrovná s útoky dětských bacilů. Aby mě bavilo běhání, určitě se zúčastním mnoha závodů, chtěla bych si zase zaběhnout Brdskou stezku a pár maratónů – nejlépe v přírodě (Jirkov, Plasy) a vyzkouším i nějaké nové závody.
lady koyama

9 komentářů:

  1. Tak držím palce ať vše vyjde. A Matoušek ať se adaptuje. Nám se osvědčilo dávát děti do školky \"v předstihu\", jen tak na jeden dva dny v týdnu. To co dovolí mateřská.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dášo, nechceš si zkusit 100 mil na TMMTR (http://ultramarathon.czechian.net...), tam to může být zajimavější, než v Kladně. Já bych to rád zkusil.

    OdpovědětVymazat
  3. Dane, díky.Také bychom rádi Matouška postupně adaptovali. Ale zatím nám, bohužel, nechce kadit jinam než do plen, takže nám ho nevezmou ani na těch možných pár hodin v týdnů či pár dní v měsíci.

    OdpovědětVymazat
  4. Štefane, účast na TMMR je jednou z uvažovaných variant pro letošní rok. Ovšem teď v zimě je pro mě na rozhodnutí ještě moc brzo.

    OdpovědětVymazat
  5. TMMR je velmi blízko Moraviamana. Jsi fakt dobrá, že si troufáš na takovou těžkou kombinaci. Škoda, že v republice jiný triatlon vlastně ani není, bylo by dobré mít tam časový odstup:-)

    OdpovědětVymazat
  6. asi budu za totálního rypáka, ale cíl 500km na kole a 15km plavání za rok je totálně o ničem. Proč?To kolo, při Tvé vytrvalosti znamená 5x100km trénink, nebo 10x50km. To nemá absolutně žádný tréninkový smysl. Plavání je dost podobná záležitost. Jestli nejsi totální neplavec, dáš kilometr kolem 40-ti munut, což je, podle mne, hodně pod Tvými možnostmi, a bavíme se o 10-ti hodinách za rok. To je cíl?Ale jinak před Tvými výkony a entuziasmem smekám! Rád bych s vámi oběma potkal, škoda, že jste tak daleko.

    OdpovědětVymazat
  7. to vl001: A kdo říkal, že když půjdu do ironmana, bude to zrovna Moraviaman? :) Navíc mě zhruba ve stejném termínu jako je Moraviaman lákají dvě jiné akce. Nonstop beh hrebeňom Nízkých Tatier a kdybych sehnala parťačku či parťáka, tak MČR v rogainingu. http://www.tojnar.cz...09/upoutavkaA každému snad podle naplánovaných km musí být jasné, že tenhle rok je pro DTT spíš rozjezdový. Nebojím se jít do takové akce z menšího tréninku, na druhou stranu ale nejsem ten správný happeningový typ. :)

    OdpovědětVymazat
  8. to jmaselnik: Šla jsem do sebe (tedy spíš do starých tréninkových deníků) a protože jsem našla najetých 523 km z roku 2003, přehodnocuji svůj cíl na 600 km. :)Ale vážně. Ano, fyzicky bych určitě zvládla daleko víc. Problém je, kde najít čas na další sporty, aby to nebylo na úkor běžeckého tréninku. Běh pro mě zůstává prioritou a ostatní sporty spíše regenerací. Případné dokončení ironmana potom takovou příjemnou nadstavbou.Pokud jde o plavání, měla jsem ve svém wordopisu uvedeno dokonce jen 12 km, tj. každý měsíc kilometr, ale Jirka při publikování článku nějakým, pro mě záhadným, tokem myšlenek dospěl k tomuhle zaokrouhlení. :) Plavání je hlavně o tom, donutit se alespoň občas na bazén chodit. A tím, že jsem to zveřejnila, jsem si na sebe tak trochu upletla bič. (A pokud jde o mnou dosažitelnou plaveckou výkonnost, jedenkrát jsem zkoušela plaveckou hodinovku - výsledek 2005 metrů.)A kolo? Nebuď tak hrrr! Pro mě je zatím nepředstavitelné ujet na kole, to co dokážu uběhnout. Nejvíce jsem zatím zvládla 55 km s půlhodinovou pauzou uprostřed. Takže je to o tom nejprve koupit pořádné kolo (a nejezdit na pár desítek let staré Esce), což nejspíš nebude na mých 154 cm taky úplně jednoduché. Osedět si na něm zadek, a potom najet nějaké kilometry. Jenže právě tahle dlouhá cyklistika je strašný žrout času a jak jsem psala na začátku článku, už takhle mám pocit, že svým tréninkem se okrádám o čas strávený s Matouškem. Navíc se musíme s Jirkou v trénincích prostřídat. A i jeho bych někdy ráda viděla. :)

    OdpovědětVymazat
  9. jasně, všechny důvody, které uvádíš, chápu, protože to mám s časem taky dost nahnuté a děti dokonce 2:-).Jenom mi prostě pro sportovce Tvého formátu příjdou ty cíle natolik legrační, že bych je označil spíše \"cíle\":-) 15km plavání je 7,5 hodiny, 500km na kole řekněme 25 hodin. Zejména to plavání mi příjde, s prominutím, k ničemu. Kilák měsíčně nemá ani onen regenerační smys. Ale nebudu Ti do toho kecat, priority máš nastavené na běh a hotovo. Tak ať to běhá a on se i nějaký malý rámeček na kolo objeví:-)

    OdpovědětVymazat