středa 25. února 2009

Pochoďák

Pro mne poslední částí kadaňského Zimního běžeckého poháru se stal v neděli 22.2. Běh kolem Úhoště. Přelomový víkend mezi únorem a březnem, kdy je v Kadani Závěrečná kontrolka na 3 kilometry máme přespolák v Sokolově. Takže nač se kvůli třem kilákům trmácet kiláků sto dvacet....
Hned na startu vidím, že i tenhle závod bude typická Filingrovina. Moc rovinek si nejspíš neužijeme. Od začátku nás čeká výživné stoupání. Chvíli po asfaltu, ale brzy vbíháme do terénu. V tomhle případě to znamená do sněhu. Tu umrzlého, tu mokrého brodivého. Tu sotva po kotníky, tu do poloviny lýtek.
Když vystoupám první krátkou část, začnu si prorážet cestu trnitými tunely na okolokadaňských lukách. V cíli pak zjišťuju, že mám docela slušně dotrhaná stehna. Tedy mou vlastní kůži. Tchibo elasťáky překvapivě vydržely bez újmy. Zřejmě slušná firma. Ale vraťme se ještě na trať.
Jeden z trnových tunelů je obzvláště zákeřný. Bez jakéhokoliv varování mi strhne čepici z hlavy. Vracím se pro ni asi pět kroků zpět do tunelu. Pět rychlých kroků zpět a pět rychlých zase vpřed, aby do mě spoluběžci nevrazili. Kousek popoběhnu a je tu další stoupání. Tahle anabáze s kulichem mě poznamenala na celý zbytek závodu. Těsně před kopcem jsem se dokázal při těch deseti sprinterských krocích zatavit tak, jak se mi to už dlouho nepovedlo.
Do kopce sotva pletu nohama, a pak se přede mnou objevují chodci. Mezi nimi i Jirka W. Když i takovýhle vrchař chodí, tak proč ne já(?), říkám si. A tady je druhý příspěvek k mému mizernému výkonu. Zatímco Jirka W. se vždy na kopci neuvěřitelně rychle rozeběhne, moje nohy úpěnlivě prosí o to, aby se mohly ještě kousek projít.
Postupně mě předbíhají další a další běžci. Je mezi nimi i 3COP. Bohužel, ani 3COP mě k zvýšenému úsilí nevyburcuje. Pořád si tak nějak vedu tu svou, turistickou. I přesto mi neuvěřitelně tvrdnou stehna. Nejspíš následek včerejší dvaadvacetikilometrové projížďky na opravdu hodně špatně namazaných lyžích.
Pak konečně nějak vyplahočím poslední stoupání a ocitám se na Úhošti. Docela to tam fičí, což ještě přispívá k mé nepohodě...a já si říkám: Sakra! Mohl by mi někdo vysvětlit, proč se tenhle závod jmenuje Běh kolem Úhoště?!
Trasa se narovná...tedy až potom, co sjedu po zadku dvacetimetrový krpál. Uděláme smyčku po téhle stolové hoře, a pak se vrháme střemhlav do hlubin, zpět k údolí Ohře. Skopce to já umím, i v těžkém terénu. Jen se trochu bojím, aby se mi nepovedl nedobrovolný placák a já si neudělal placku ze své empétrojky v kapse na prsou.
Nic takového se naštěstí neděje. Přibližuju se k soupeřům přede mnou. Jsou čtyři. Mezi nimi i 3COP. Postupně je jednoho po druhém sbírám, jak machr sněženky. Nakonec za sebou slyším už jen jedny kroky. Otočím se a zjišťuju, že jediný, kdo se mě dokázal udržet, je právě 3COP.
Vybíháme z terénu na silnici, konec se nezadržitelně blíží. Vbíhám do Kadaňské Jeseně. To mi to ale pěkně letí. Odbočuju doleva za oranžovým fáborkem a.....
...a domachroval si, woe. Po nějaké době mi dochází, že se chystám přidat si ještě jedno kolo. Běžet jsi měl rovně machře.  (I když ještě jeden fáborek po pravé straně by se hodil!) Mezitím se projeví jediná 3COPova taktická chyba v tomto závodě. To, že se mě udržel. Vbíhá totiž do druhého kola za mnou a sněženky mezitím probíhají kolem nás. Přišli jsme tak o dvacet vteřin. Jirko, ještě jednou se omlouvám.
Když tedy nasměruju své kroky správným směrem, rozhodnu se je alespoň o polovinu protáhnout. Ty tři musíš dohnat, říkám si. Co sis vylouhoval, to si taky vypiješ! Hltám to tedy plnými doušky, že se skoro ani nadechnout nemůžu. Nejprve dobíhám dva ze svých soupeřů a těsně před závěrečným asi dvousetmetrovým strmým sešupem zvládám i posledního z nich.
Sedmý ročník kadaňského Zimního běžeckého poháru mám za sebou. Podle umístění v jednotlivých závodech se zdá, že s klesající formou. No, snad ty horší a horší výsledky jsou jen zvyšující se formou ostatních účastníků.
koyama

5 komentářů:

  1. hochu, hochu, z kopce jsem hodně slabý kus, tam mě fakt trhnul každý, to naše kufrování byla taky filingrovina, úplně jsem v té rychlosti přehlédl ten fáborek v dáli, ale táhnul jsi mě pěkně, vůbec ti to nemám za zlé, ale málem jsi mě připravil o 8. místo v celkovém pořadí, je tam rozdíl jeden bod, tak hlavně nejezdi :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Neboj, nepřijedu. :o) I když mě to mrzí. Otestovat si před sezónou rychlost trojkou by nebylo od věci, ale to by musel start zůstat na neděli. A nejspíš svou neúčastí taky vypadnu z top ten. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Aha takže korupce vládne i v běžeckých závodech. Tomu se říká \"tichá dohoda\" :-).Teď vážně- Kluci dobře jste to běželi!!

    OdpovědětVymazat
  4. ->vefis: Tichá by byla, kdybychom jí tu nezveřejnili...a hlavně, kdybys jí tu neproflák\'. :D

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem celý já. Hned všechno vykřičím na internetu. Sory... :-)

    OdpovědětVymazat