pondělí 2. března 2009

Lady koyama vs. hustey

Aneb Dagmar Hůrková versus Jan Sokol.
Dovolím si zveřejnit své myšlenkové pochody, které mě napadly při sobotním večerním běhu. On to srovnání Honza určitě zvládne, ne nadarmo si říká hustey. Aby si někdo nemyslel, že tady rozebírám někoho cizího, tak s Honzou se dobře známe - jsme oba ze Sokolova, potkáváme se prakticky na každém  závodu v regionu, tj. v sezóně víkend co víkend, a někdy i v týdnu při jeho tréninku a mém joggingu.
Včera jsem se začetla do časopisu Běhej a tam jsem se uviděla v letošních tabulkách v Top 10 letošních českých výkonů v maratonu - ženy. To, že je to na netu, jsem věděla, ale tyto údaje se neustále aktualizují a za chvíli budu odsunuta  možná i na nějaké 150. místo (zejména po PIM). Ale, že to někdo vytiskl, tak to už přece něco znamená! :)
Jsem na 9. místě za výkon 4:04:54 hod.
Čtu dál a v TOP 10 letošních českých výkonů na 10 km - muži je Jan Sokol.
Je na 9. místě za výkon 33:56 min.
Je to rozpačité, je to divné, je to nepoměr. Zvláště pokud budeme chtít tyto výkony přepočítávat na procentní ztráty za nějakým nej. Ani se o přepočítávání nemusíme snažit a všichni se shodneme, že Honzovo výkon je na úrovni, stojí za to, je fakt dobrý. A můj?
Tak se trošku zkusím obhájit. Vezmu jen pár čísel ze serveru www.behy.cz, které si tam Honza zadal.
tabulka
Nebudu to přepočítávat procentuelně (jsem z práce nějaká přetažená a už se mi nechce být přesná). Vezměme to intuitivně.
Ten rozdíl v naběhaných km za rok 2008 není zas tak velký  (oba jsme tam měli nějaké problémy a nenaběhali to, co chtěli). Zvlášť když vezmeme v potaz, že on za stejnou dobu uběhne mnohem více. Pak bychom mohli říci, že naše výkony v odběhaných hodinách jsou rozhodně srovnatelné.
I naše výkony, za které jsme uvedeni v TOP 10, jsou velmi blízko našim osobním rekordům na tyto trati. Vydali jsme ze sebe oba hodně. Zdá se, že i v tomto ohledu se můžeme srovnávat.
V lednu je Honza rozhodně v trénincích lepší, má téměř dvojnásobek km než já, trénuje systematicky a na intenzitu - pěkně si sleduje tepovku. Jeho cíl, který zveřejnil, je maratón. No určitě se chystá vylepšit si osobní rekord, který jak vidíte je na české poměry a amatérské běžce fakt dobrý!
A co já? V lednu jsem ještě systematicky trénovala (i když zdaleka ne takovou intenzitou jako Honza), až do maratónu v Českých Budějovicích, potom jsem zvlčila. Můj cíl v letošním roce je 24 hodinovka. Na to určitě nepotřebuji drtit takovou intenzitu (na blití, jak píše hustey). Na 24 hodinovce určitě nejsem věkově za zenitem. Tam jsou favoritkami i Rusky nad 45 let. Můj osobní rekord je 171 km, který bych chtěla překonat. Ano proti výkonům Míšy Dimitriadu je to nula nic. Ale proti zbytku žen v ČR - jsem na 5. místě za období podzim 2006/podzim 2008 - lze říci - je to dobrý!
No a kdybych ještě srovnávala soukromé poměry, co kdo musí obětovat - mladý svobodný muž bez závazků a žena s rodinou - malým dítětem - nemohla bych být třeba i lepší? :)
Tak proč ty výkony proti sobě vypadají tak divně?
Protože běhá málo žen. Málo žen je aktivních. Můžeme si vzít jakýkoliv závod, jakoukoliv statistiku běhu, vždy je % žen mizivé. Uvedu konkrétní případ aktivity v hitparádě "Kolik máte naběháno" na www.behy.cz. Za únor 2009 si 194 mužů a jen 37 žen napsalo nějaký uběhnutý kilometr. Žen je jen 16% z těch běžecky aktivních (a zveřejňujících to na netu).
Tak co s tím uděláme? My aktivní, běhající, pracující ženy, které vychovávají nějakého toho prcka, můžeme jen být vzorem. Ale to pro získání dalších běžkyň nestačí. Když jsem chtěla učit kamarádku plavat, nestála o to. Když jí to nabídl kluk, mohla se strhat, a plavat se kvůli němu naučila.
Pánové, věřím, že i vás, kteří toto čtete je ta 84% většina, udělejte něco pro to, aby nás běžkyň bylo na startu závodu více. Stačí, když prokážete (ne jen řeknete), že o to stojíte. Udělejte něco pro své nejbližší ženy v okolí, které se pro vás mohou strhat (kvůli vám vyvařují, uklízí, drží diety, upravují se, pečují o potomky). Nepřipravujte je o endorfiny. Dokud je neochutnají, nevědí, o co přicházejí. Je to jednoduché. Uvařte a pošlete svou drahou běhat!!!
A bude nás na startu stát více.  
lady koyama 

15 komentářů:

  1. Myslím, že ženské jsou plašší a mají větší tendenci běhat si někde v ústraní - jistě ne všechny. Kombinaci toho, jak vy skloubíte sport s rodinou, považuju za vynikající a příkladné - v kategorii sportujících (a blogujících) párů jste určitě na špičce :)Sám oproti vám absolvuju zlomek závodů a nedosahuju nijak oslnivých časů, ale každopádně můžu říct, že v tom jedem fifty-fifty.Tak ať vám to letos běhá minimálně jako loni!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dášo,v jednom jsi si odpověděla už na začátku.Je březen a tak se do tabulek dostanou do popředí lidi, kteří prostě už někde startovali (dovedu si představit, že bys byla v první světové stovce pokud bys startovala na nějakém Novoročním maratonu). A prostě chlapů běhá víc, než žen. Co bych měla říkat já, jediná vrána létající závody v republice (aspoň zatím o žádné soupeřce nevím). Tak si užívej své dobré postavení v tabulkách a na příštích závodech, kde se potkáme, tak na mě krákni.AHOJ. Vrána Sára (fialová,plyšová), letěla jsem taky v Budějovicích, ve vránách po patnácté první s časem 3:59.

    OdpovědětVymazat
  3. Hmmm, fakt hezká úvaha. Jako jeden z těch 84% přidám svůj komentař. Řekl bych, že Vám Ženám jde velice dobře to akční - teď uvařím, teď obleču dítě, teď si udělám makeup, ... ale řekl bych že Vám moc nesedí dlouhodobá systematičnost :-) Vždyť kolik různých diet vzykouší průměrná žena kdy v mezičase vše dožene s kamarádkou v cukrárně.Manželka se chodi také občas proběhnout, ale je to stylem: jeden týden téměř denně, další ani jednou. Co se týče nějakého zapisování kilometráže ani nemluvě.Na druhou stranu, ještěže běháte, je na Vás fakt hezký pohled. Takyže vítám Tvou výzvu :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Machy, nechtěla bych Ti brát iluze :), ale ono to často není úplně tak, jak se to skrze blog jeví. Sice to jakžtakž šlape, ale taky celkem často drhne. Snažíme se i improvizujeme, co to dá...I Tobě ať to běhá a doma šlape.

    OdpovědětVymazat
  5. Sáro, kráknu. :) Kdybys chtěla přiletět 5.4. do Královského Poříčí na náš závod Královská pětimíle, mohli bychom pro Tebe vypsat i oficiální kategorii. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,děkuji za pozvání pro Sáru, ale je to dost daleko a samotnou ji nemůžu pustit (to víš, pětiletá vrána, ještě by se někam zaletěla). Ale mám to poznamenaný a kdyby to náhodou vypadalo dobře, tak bych přijel a Sáru pochopitelně vzal s sebou. Ahoj Evžen

    OdpovědětVymazat
  7. [4] Já už žádné iluze nemám, plavidlo se čtyřmi pasažéry nám taky občas zadrhne a musíme to nějak přeskládat. V našem případě považuju za úspěch, že se o dvě děti a o domácnost staráme opravdu půl na půl (taky máme oba poloviční úvazek) - to mi potom všechno to sportování, když není na úkor druhého, určitě víc chutná.Věř nevěř, někdy si při běhání vzpomenu na tvoje ultra a motivuje mě to přenést ty svoje pytle cementu aspoň přes padesát kilometrů. Neříkám letos, ale to je u běhání jedno :)

    OdpovědětVymazat
  8. Milane, to co říkáš, nemůžu posoudit. Diety jsem nikdy nedržela (myslím, že při 45-47 kg na 154 cm to ani nemám zapotřebí). Jen v těhotenství jsem si nenechala namluvit, že je potřeba jíst za dva. A systematičnost běhání většinou dodržuji, ale občas mi v tom pracovní vytížení prostě zabrání.Jsem ráda, že výzvu vítáš, protože já bych zase ráda přivítala na startu více běžkyň. Byť mě asi většina z nich bude porážet. Ono ale takzvaně utrpět bednu není někdy nijak zvlášť příjemné.

    OdpovědětVymazat
  9. S těma dietama jsem to myslel obecně ve vztahu k ženám, vůbec ne k Tobě ;-) Omlouvám se pokud to tak vyznělo. To by si manžel pak dal jooo záležet aby mě v sobotu ve Kbelích porazil :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. ->milans: Manžel raději zbaběle omarodil :o) a ve Kbelích se neukáže. Už třetí viróza :o(, kterou jsem letos chytil. Zvažuju návštěvu imunologa. Každopádně si Kbely užij. A nejen ty. Všichni, kdo je poběžíte.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je škoda, když jsem četl Tvé reportáže z člunkového běhu a posledniho závodu tak to vypadalo že budeš dobře rozzávoděný na ostrou desítku. Držím palce ať se brzo uzdravíš.P.S.Hážu do sebe každý den 500mg C-ka a zatím to musím zaklepat-zima bez virozy. Ikdyž párkrat jsem pro jistotu použil i slivovici.

    OdpovědětVymazat
  12. ->milans: Díky! Kromě rychlého uzdravení si budu přát, abych znovu neomarodil. Už je toho letos fakt nějak moc. Ještě začnu věřit na rčení: Jak na Nový rok, tak po celý rok.P.S. Slivovici jsem ještě nezkoušel. Ale jako téměř abstinent nevím, jestli bych vydržel déle než viry. :o)

    OdpovědětVymazat
  13. Článek o mě..týjo! Nejdřív jsem měl šok, když jsem si přečetl nadpis..ale nakonec dobrý, dobrý! Souhlasím - holek by mělo běhat víc, hlavně těch kolem 20-25let, ať je na co se koukat, žejo..? :) A jak Dáša píše - žena, rodina..a taky bych mohl být ještě lepší..! :) Ale nějak nejsou :(Jirko, heej..co ty tvý rýmičky? Žer česnek! Alespoň teda v prášku, bys Dášu neotrávil! Já to zažil vloni, 3x viróza...až jsem antibliotika nahradil právě česnekem...jeden stroužek denně..a už rok jsem OK..! A je to za pár kaček... :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já to flákám. Česnek jím právě jen když na mě něco skočí. Tak ho odteď podle tvojí rady nasadím preventivně. Ale opravdu asi v tabletách, protože bych si ani nikde nemoh\' otevřít hubu. :o)

    OdpovědětVymazat
  15. ... no pravda, kromě C-ka, slivovice jim také pravidelně každý večer česnek a to téměř k jakémukoliv jídlu (zmrzlinu si večer nedávám).

    OdpovědětVymazat