středa 21. září 2011

Ústecká desítka: Já bych dvojku rozhodně nedal

Než jsem začal sepisovat tohle hodnocení, počkal jsem si, jaké bude to od běhej. Jako obvykle se mi zdá hodně smířlivé. Já bych tak mírný nebyl (respektive nebudu), a to přesto, že po stránce samotného běhu se mi všechno zdálo zcela v pořádku.
První "zádrhel" se vyskytl už při registraci. Patnáct dnů před startem již nebylo možno zaplatit startovné převodem. Prý by platba nebyla obdržena včas. V době, kdy banky převedou peníze do druhého (maximálně třetího dne) se mi zdá tohle vysvětlení hodně přitažené za vlasy. Jako absolutní novic v placení kartou přes internet, jsem pak měl samozřejmě problémy i s touto formou. Tady nutno však pořadatelům (konkrétně Tempo teamu) připsat plusové body. Reagovali na emaily, a to dokonce v sobotu. Navíc pak přihodili i rady k dotazům, ke kterým, když o tom tak zpětně uvažuji, ani nebylo jejich povinností či náplní práce se vyjadřovat. Kdykoliv jsem se v minulých letech hlásil na pražské závody, na emaily nikdo nereagoval. Bylo nutno vždy vše vyřídit telefonicky, což nebylo možné o víkendu. Tady tedy rozhodně pozoruji posun k lepšímu.

Primárně mou chybou je, že jsem si informace k samotné prezentaci zjišťoval až v sobotu večer, den před startem. Teprve tehdy jsem zjistil, že musím mít vytištěný email s přiděleným startovním číslem. Protože doma jaksi nedisponujeme tiskárnou, bylo nutno už tak brzký odjezd uspíšit a vzít to přes zaměstnání jednoho ze členů rodiny. Když mám k tomuto emailu předkládat i průkaz totožnosti, pak mi přijde tisk emailu naprosto zbytečný. Stačilo by znát své startovní číslo. Dříve se v emailech také rozesílal konfirmační dopis se všemi důležitými informacemi. Kdyby to tak bylo i tentokrát, věděl bych už dříve, že si mám email vytisknout. Ale jak píšu výše, moje chyba.

Další kapitolou je doprava, respektive parkování. Do Ústí jsme dorazili kousek před desátou (vyzvedávání startovních čísel bylo do 10.30). Směrem na OC Fórum už nás policisté nepustili, protože jeho parkoviště, stejně jako parkoviště pod hlavním nádražím nedaleko OC,  bylo plné. Odeslali nás tedy pořádnou objížďkou na parkoviště ke Spolchemii. Cestou jsme vinou uzávěrek a změnám běžně průjezdných ulic na jednosměrky dost bloudili. Přitom to v Ústí celkem znám, až do svých cca 20 let jsem jezdil do nedalekých Chabařovic za babičkou a v Ústí jsem byl, jak se někdy říká, pečený vařený. Tudíž alespoň chabý přehled o tom, kde se zhruba nacházím, jsem měl. Jak muselo být těm, kteří tu byli poprvé, si nedokážu představit. Cestou jsme nepotkali ani jednu ceduli, která by nás k nějakému parkovišti navedla. Přitom uzávěr ulic bylo přespříliš. Když už jsme se domotali nedaleko parkoviště Spolchemie. Zastavil nás opět policista, že i tam je plno. Na dotaz, kam tedy můžeme zaparkovat, nás informoval o tom, že tam někde, přičemž máchnul rukou k západu.  Tam někde jsme se domluvili s vstřícnějším policistou, že tam na krátkou dobu můžeme auto odstavit, potom prý začnou jezdit odtahová auta. Sprintoval jsem tedy skoro kilometr daleko na prezentaci, abych jí stihl. Poté stejnou vzdálenost zpět, abychom nebyli odtaženi. Stejný policista nám potom vysvětlil cestu na parkoviště, na kterém by mohla být volná místa. Podle popisu nás pravděpodobně směřoval na ulici Winstona Churchilla, kde skutečně volná kapacita asi padesáti míst k parkování byla. Jenže ouha, další uzávěra. Do této ulice nám bylo zakázáno vjet. Proč? To doteď netuším. Skrze ulici se neběželo, žádná doprovodná akce se zde nekonala a ani nadšené davy fanoušků v ní nestály. Policisté doporučili patrové garáže pod Mariánskou skálou, kam jsme se těsně před naplněním kapacity vecpali.

Pokud vím, někde na internetu se mihla hláška, že organizátoři uvažují o navýšení počtu účastníků pro příští ročník. Vzhledem k tomu, že všechna parkoviště byla už teď přecpaná (a to vinou mizerného počasí ani nedorazilo všech 1200 přihlášených účastníků), bude muset město Ústí nejspíš postavit další nad(či pod)zemní parkoviště. Samostatnou podkapitolou je pak doba ponechání uzavírek. Odjížděli jsme po půl šesté a většina uzavírek byla stále ještě na svém místě. Těžko se pak divit, že jsme potkali nemálo běžných (=neběhajících) obyvatel města, kteří si pod vousy a někteří i (bez skrupulí) nahlas zanadávali na tu blbost, co se zase v Ústí koná.

Zásadní otázkou je i poučení volunteerů. Pakliže vidím člověka v tričku pořadatele, rozumí se samo sebou, že pokud tápu s nalezením místa prezentace, zeptám se ho. První nevěděl zhola nic, pak jsem oslovil slečnu, která mě poslala alespoň tím správným směrem na náměstí Míru. Jenže ani tam nebylo vyhráno a s blížícím se koncem výdeje startovních čísel jsem ve spěchu to správné místo objevit nedokázal. Další dobrovolník provedl už dnes jednou viděné gesto a přidal i velmi podobnou hlášku: "Tady někde."  Nakonec poradil až kolega běžec, který mě do ČSOB nasměroval. Opět by pomohly směrovky, popřípadě výše zmiňovaný konfirmační dopis.

U prezentace jsem opět dostal další hadr na podlahu. Šedivé bavlněné triko s podílem 30% polyesteru má sice, jak se píše na behy.cz, malé a celkem citlivě umístěné logo partnera a název (nikoliv logo) závodu, ale to obrovské logo "tříčárkovaného A" na prsou rozhodně decentní není. Na běhání tohle triko (námi funkčními tričky "zhýčkanými") použít nelze a při neformálních příležitostech mimo sportovní akce si troufnu vzít toto triko stejně tak, jako jakékoliv jiné triko s logem závodu či partnera umístěnými necitlivě. Pokud jsme byli v minulých letech na nějakém běžeckém závodu za hranicemi, trička v ceně startovného šlo v přihlášce dobrovolně zvolit (samozřejmě s patřičně vyšším startovným).  Ústecké startovné bylo v našich končinách spíše mírné, ale dostat takové tričko na noční desítce Prahou, asi bych taky blahem zrovna nechrochtal. Pokud jde o zbytek prezentace, ten probíhal zcela v pohodě a žádný zádrhel jsem nezaznamenal. Závěrečnou frontu jsem nejspíš minul. Snad ještě drobná poznámka k čipu. Trochu mě zarazil čip ve velikosti, jež se běžně umísťuje páskem na nohu, přicvaklý v "narkosáčku" na zadní straně startovního čísla. Ne snad, že by mi při běhu překážel, ale celou dobu jsem na něj myslel a tak nějak se bál, že ho cestou ztratím.

Trať je o trochu více zvlněná, než jsou běžci zvyklí z Prahy. Ovšem pokud můžu ze své znalosti Ústí soudit, nic moc rovinatějšího by tu asi vybrat nešlo. Tedy alespoň ne tak, aby běžci nemuseli běhat okruhy nebo příliš často točit kolem kuželů. Navíc byla trať zvolena dobře i vzhledem k tomu, co lze cestou vidět, i když to mnoho běžců běžících na výkon moc neregistruje. Průběh chemičkou nedokážu posoudit, my desítkáři jsme ho neběželi a já osobně jsem za to celkem rád. Občerstvení bylo dost a minimálně pro desítku se mi zdálo přiměřené. Řazení do koridorů bylo v pořádku, ani žádná tlačenice se v úvodu běhu nekonala. Těžko posoudit, jak by to vypadalo, kdyby stála na startu více než  tisícovka běžců. Atmosféra podél trati byla skvělá, k čemuž nemalou měrou přispívali také dobrovolníci, kteří dokázali svým nadšením rozproudit i přihlížející. Medaile za doběh je vkusná a i když si jí za svůj výkon absolutně nezasloužím, jsem rád, že jsem placku s běžcem a Mariánským mostem v pozadí mohl přiřadit do své sbírky, tedy zatím konkrétně do krabice od bot :). Když jsem dorazil k mobilu, SMSka s mým časem už na mě čekala a i čas plus minus vteřina souhlasil. Výsledkový email, který dorazil bez času či umístění za chybu nepovažuji, protože ho chápu tak, že mě má navést především na odkaz s mým diplomem, kde najdu vše po kupě.

Osobně bych hodnotil organizaci závodu spíše průměrně, tedy za 3. Stejnou známku jsem přidělil i v anketě na behy.cz.

Ještě bych chtěl na závěr napsat, že na mé hodnocení neměl vliv můj mizerný výkon v závodě. Za ten si můžu jen já sám a ani absence mnou uvažovaných organizačních nedostatků by mě k lepšímu výsledku nejspíš nepostrčila. Ale to už je na jiný příspěvek, který se možná i budu stydět psát.

koyama

5 komentářů:

  1. Tak přiznám se, že jsem si taky trochu v duchu zanadávala, když mě MHD vyhodila na Hraničáři s tím, že je centrum uzavřené a na nádraží si mám dojít pěšky.. chvilku po sedmé mi to přišlo přecijen trochu zbytečné. Ale vlak jsem nakonec stihla a jsem ráda, že si někdo běh užil :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Bude v Běchovicích nebo ve Waldsassenu \"odveta\"?:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli \"odveta\" netuším. Chtěl bych do Waldsassenu (na Stadtlauf), ale nějak nemůžu najít propozice, přihlášku a vlastně vůbec webovky...

    OdpovědětVymazat
  4. No moc toho na webu není:http://www.waldsassen.de..._WEB.pdfA tady jsem se o tom dozvěděl:http://www.bezeckaskola.cz...n.html

    OdpovědětVymazat