úterý 23. října 2007

Martina Juda: Podruhé v cíli Spartathlonu

lady koyama: Původně jsem chtěla od Martiny zodpovědět jen pár otázek pro svou vlastní inspiraci, ale nakonec jsme se rozhodli, že se o její odpovědi podělíme i se čtenáři našeho blogu.
Hodně lidí pohybujících se okolo běhu nejspíš zná naší momentálně nejlepší ultravytrvalkyni Míšu Dimitriadu (která mimochodem zaběhla pěkný maratónský čas v sobotu ve Stromovce). Méně známá už je Čechoitalka Martina Juda, druhá z tria bronzového týmu žen na ME v běhu na 24 hodin konaném v rakouském Wörschachu roku 2005. Od rakouského MS a ME Martinu sledujeme a musíme říct, že si vede více než skvěle. Loni dokázala zvítězit v Dornbirnu na noční dvanáctihodinovce výkonem 116,930 km a vrátila se úspěšně i do Wörschachu na benefiční 24hodinovku, kde získala primát za výsledek 185,942 km. Objevila se také jako první žena ve 100 maratón klubu České republiky, a to s výraznou převahou v počtech běhů delších než je maratón. Letos v březnu se jí podařilo zaběhnout za 6 hodin 64,302 km a hlavně v září Martina již podruhé za sebou dokončila kultovní ultramaratonský závod z Atén do Sparty - Spartathlon.

Kolik jsi naběhala kilometrů v přípravě na Spartathlon?
Běhám zpravidla kolem 300-400 kilometrů měsíčně. Svůj trénink jsem ani v přípravě na Spartathlon neměnila.

Kromě Spartathlonu byl letos nějaký důležitý závod, na který jsi se speciálně připravovala?
V květnu jsem běžela "Nove colli running" (Cesenatico-Itálie). To je závod 202 kilometrů dlouhý se součtem stoupání 4500 m. Závod jsem vyhrála v novém traťovém rekordu 25:04 hod. a absolutně jsem skončila 7. Byla jsem moc spokojena.

Tvou srdeční záležitostí je Ultratrail Mont Blanc. V roce 2004 jsi v tomto běhu čítajícím vždy kolem 160km a dosahujícím součtu stoupání téměř 9000 metrů skončila v nepříznivém počasí na 2.místě (32:31hod.). Běžela jsi tento závod i letos?
Mont Blanc ultratrail jsem letos opět běžela, tentokrát za 38:09 hod. Byla to dobrá příprava na Spartathlon.

Víme, že v zimní přípravě dost používáš běžky. Tady v Čechách skoro žádná zima nebyla a my byli na běžkách
jednou. Ty jsi běhala na lyžích?

Uplynulou sezónu jsem také byla jen velice málo na běžkách, protože i u nás bylo málo sněhu.
Takže nemá cenu se tě ani ptát, jestli jsi v uplynulé sezóně absolvovala na běžkách nějaký závod? :o)
Nemá! :o) Běžně pár závodů na běžkách za zimní sezónu odběhám. Uplynulou sezónu ale žádný.

Když porovnáš loňský Spartathlon, který jsi zvládla v čase 33:51:46, a letošní ročník Spartathlonu (35:43:08), jaký byl mezi nimi rozdíl? Který byl těžší?
Loni jsem měla natrénováno trochu víc. Navíc jsem měla letos v létě úraz na kole. Nic moc vážného, ale přece jen jsem musela udělat pauzu, kterou jsem ztratila důležitý čas pro trénink. Tento rok byl Spartathlon těžší také proto, že bylo strašné vedro - větší než minulý rok.

Měla jsi letos obavy, že Tě organizátoři stáhnou z tratě nebo jsi věděla, že běžíš vyrovnaným tempem, které bude na přísné limity na jednotlivých kontrolních bodech stačit?
Běžela jsem celou dobu s malým ale jistým náskokem na časové limity, a neměla jsem tak obavy, že mě pořadatelé stáhnou. Pěkně jsem si to naplánovala: kolik musím běhat, kolik můžu chodit a jak dlouhé můžu dělat přestávky.

Chystáš se letos ještě na nějakou akci?
Tento rok už neplánuji nic velkého, možná nějaký maratón.

Martina se ani nepochlubila tím, že mohla být v cíli o několik desítek minut dříve, kdyby pár kilometrů před cílem nepomohla svému spoluběžci z Německa. Tak jak jsme Martinu poznali, je to fajn člověk a vůbec nás její nezištná pomoc nepřekvapila. K dokončení Spartathlonu jí gratulujeme a přejeme, ať jí to dál takhle skvěle běhá.
ptali se koyamas family
Tento rozhovor najdete i na behej.com.

9 komentářů:

  1. Díky, za pěknou reportáž :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné, taky děkuji. A obdivuji!!!Pavli

    OdpovědětVymazat
  3. No vy máte kontakty:-) Krásný článek, možná je ho škoda \"jen\" na blog.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen tak si střihnout Ultratrail Mont Blanc, jako přípravu na Spartathlon. Martino, seš třída.

    OdpovědětVymazat
  5. to all: Neni zač. Myslíme si, že Martina si trochu pozornosti zaslouží............. a možná už se kolem toho něco děje... (o;tajnosnubný smajl;o)

    OdpovědětVymazat
  6. Martina běžela skvěle. Po doběhu vypadala jakoby měla za sebou 24 a ne 246 km

    OdpovědětVymazat
  7. komentář od r-o zkopírovaný z behej.comrunning-observer řekl: \"Martinu Judovou jsme letos potkali v Itálii v Castel Bolognese na závodě na 50 km. Pomohla nám vyřídit určitou záležitost díky jazykovým znalostem. Byla z ní cítit pohoda a nadhled nad věcí... Závod samozřejmě v klidu dokončila s časem 5:05:56 a umístěním na 268. místě celkově, chvilku přede mnou.\"

    OdpovědětVymazat
  8. VzpomínkaJak Dáša, tak Martina (i Michaela) byly v říjnu 2004 v Brně - Vinohradech na 24H. Protože jsem pro tento závod udělal fotogalerii (a něco nad to), připomínám http://ms24h2004.czechian.net/200410MS24H/photos.php a chlubím se :-) No ftoky jsem mohl udělat lepší, ale ještě s tím nebyly zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky, Sváťo, za připomenutí nevšedních zážitků. Doufám, že si ještě někdy něco podobného zopakuji.

    OdpovědětVymazat