pondělí 15. října 2007

Půlmaratón zvaný Horský

Chtěla bych se krátce vrátit o týden zpět k půlmaratónu, který jsem běžela v Aši 6.10.
Horský půlmaratón Moje výkony v předchozích letech: 2:01:09 hod. (2003), 2:03:20 hod. (2004), 2:14:24 hod. (2006), ve srovnání s mým osobákem na půlmaratónu 1:49:11 hod. (Brno, 2004) svědčí o tom, že trať tohoto běhu je celkem obtížná.

Po startu všichni vyrazí jako splašení. Přestože jsem na 3.km za 13:49, jsem ze 36 účastníků poslední. Ale když mrknete na zhruba načrtnutý profil na konci článku pochopíte. :) 5.km jsem proběhla cca za 24 min. a stále poslední. Vím to, protože 1-2 metry za mnou jedou dva mladí bikeři, kteří oficiálně uzavírají běžecké pole. Trať od 4. km už není tak ostře z kopce, je to spíše rovina. Nejbližší skupinku běžců vidím daleko přede mnou. Kolem 7.km dva chlapce vystřídá jiný mladík na kole. Nicméně i ten mě sleduje ze vzdálenosti maximálně 3 metrů. To už mě začíná dost deptat. Já běžím na hranici svých možností, hlasitě funím a on se v klídku vyjíždí. 9 km mám pod 45 minut. To je drsný. Jsem zvědavá, co se mnou udělá druhá polovina, která je do kopce.

Už vidím občerstvovačku v nejnižším místě půlmaratónu. A taky to vypadá, že se blížím jednomu běžci. Kousek za občerstvením zdravím Jirku a Matouška a vydávám se do příkrého kopce s myšlenkou, že už brzo konečně nebudu poslední. Ovšem 11.km jsem běžela (opravdu jsem nechodila) za 8:02 min. Tak tímto hlemýždím tempem asi nikoho nepředběhnu a nestihnu ani svůj vysněný čas na zdejší trati pod 2:00 hod. (Když dáš tenhle půlmaratón pod 2, dokážeš dát maratón pod 4, řekl mi někdo.) Stoupání už přestalo být strmé, profil trati se postupně narovnával, já se dostala zase do přiměřeného (5:30 min./km) tempa a přibližovala se běžci přede mnou. Na 14.km jsem ho konečně předběhla a jeho doprovod na kole se ptal "mého uzavíracího doprovodu", jestli jsem jeho "mladá"? To mě rozesmálo. Odpověď jsem neslyšela a nadšeně pelášila pryč, že už zase poběžím sama tak, jak jsem bývala zvyklá. Dva následující km jsem dala za 11:42 min.

Pak následovala druhá občerstvovačka a z kopce jsem celkem snadno předběhla Michala, který jakoby měl svalové problémy. Vyměnili jsme si informace typu, která běžkyně je jak daleko přede mnou a že je už jen jeden běžec za ním. Když začala trať znovu stoupat (jak prudké dolů jsou 2. a 3.km, tak prudké stoupání je 19. a 20.km), už jsem předbíhala běžkyni svojí kategorie a v zatáčce asi 100metrů přede mnou jsem viděla Evu. No, ta je pěkně daleko a nevypadá, že by jí docházely síly. Ale čas pod 2 hodiny to tutově bude. 19. km jsem zaběhla za 6:46 min. a mezičas byl 1:44 hod. Následující 20.km už ale nebyl tak drsný a já přidala na tempu (5:53 min.) a opravdu se reálně začala přibližovat nejen Evě, ale i Martině, která běžela ještě kousek před ní. Nakreslená dvacítka na silnici mě potom namotivovala pořádně, přece to je už jen jeden kilásek do cíle. Měla jsem pocit, jako bych obě děvčata předjížděla autem o jednu třídu lepším. Profil Horského půlmaratónu Jenže těch posledních 500 metrů do cíle bylo ještě dost zrádných a síly mávnutím proutku někam zmizely. Několikrát jsem se tedy ještě letmo ohlédla, jaká je situace za mnou a pak proběhla cílem v čase 1:56:26 hod.

Z výsledku jsem měla velikou radost, protože to znamená, že i když naběhám cca jen 70% z toho, co mi Jirka rozepsal jakožto přípravu na maratón, že i tak se zlepšuji a příslib vylepšení mého letošního nejlepšího výkonu v maratónu vypadá reálně. To jsem tedy na tu Stromovku zvědavá.
lady koyama

6 komentářů:

  1. Daso, budu drzet pristi tyden vsechny palce, at ty 4 hodiny konecne pokoris. Dita

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky budu držet palce, ať to vyjde. Sama ve Stromovce nebudu, ale budu na vás myslet :-( Pavli

    OdpovědětVymazat
  3. superAhoj Dášo,pěkné, pěkné...gratuluju, ve Stromovce Ti to určitě vyjde :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Díky holky!Budu potřebovat všechny palce, které budou k dispozici! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ve Stromovce bohužel nebudu, ale budu držet palce na dálku /jsem v práci :-( /

    OdpovědětVymazat
  6. vefis: Tak když to půjde, tak i na nohou. ;)

    OdpovědětVymazat