pátek 28. března 2008

Velikonoční nářez: Pivní maratón

Exkluzivním závěrem Sokolovského běžeckého víkendu byl Pivní maratón, který jsem si pro sebe nazval vrhačským vícebojem. :o)
Tahle neuvěřitelná soutěž je velký zážitek. Zdá se mi ovšem, že daleko lepší zážitek divácký než účastnický. Pro mě tedy určitě, neboť jsem za celý svůj život zvládl asi dvanáct piv. Kdybych měl dnes zdolat čtyři během několika minut, znamenalo by to mou totální destrukci. Takže jak to viděl jeden z diváků:

Pokud jde o ženy, které absolvovaly "jen" pivní půlmaratón - tedy 500m běhu, dvě desítky a 600m běhu - tak pět dam obstálo se ctí. Objevila se tam v tváři nějaká ta zeleň, ale zpátky se nic nevracelo. Několikanásobná mistryně ČR Ivana Sekyrová nemá v běhu konkurenci a ke dvěma desetistupňovým zasedá jako první. Čtvrtminutku za ní usedají ke stolu téměř naráz zbylé účastnice. U piva má Ivana natrénováno výrazně méně a sestry Vyšínovy ji jednoznačně přepijí. Ivana vyráží na trať, až když mají Anna s Lenkou za sebou sto metrů a pouští se do šílené "stíhací jízdy". Nakonec musela jistě i přes nepřízeň žaludku prosprintovat závěrečnou padesátku, aby jen těsně vybojovala vítězství a získala tak další titul do své sbírky. :o) K titulům mistryně ČR v půlmaratónu i titul mistryně Karlovarského kraje v půlmaratónu pivním.

Mužský pobliton, pardon pivní maratón, je ještě o poznání pestřejší. Celkem nudný první kilometr běhu vyhrál podle očekávání Honza Sokol. Postupně si ke stolu se čtyřmi desítkami pro každého posedalo všech devět účastníků. Mnohdy to ale vůbec nevypadalo, že pivo je ta správná pochoutka. Spíš se zdálo, že se na dně válí velký chlupatý pavouk s rozcapenýma nohama. Často by ani kapitán Gaviscon nepomohl. Hlava těžkla a přitom bylo nutné vyběhnout. První do sebe čtyři půllitry nalil Radek Fišer a kousek za ním se na dno "prosrkal" Honza. A pak přišla nejzajímavější část závodu. Dvanáct set metrů běhu, někdy spíše pochodu oživlých mrtvol.

Někteří soutěžící si odložili mimo dosah objektivů, a pak už jen decentně ukrkávali, zatímco jiní (se) vrhali do kýble po hlavě. Ti, co jen decentně ukrkávali, se pak těm, co do toho šli po hlavě, škodolibě smáli. Vyloženě dobře asi nebylo nikomu. I v pivním maratónu se na konci často chodilo, i když zakyselená byla nejspíš jiná část těla než nohy. Někdo si vzal kýbl pro jistotu s sebou a strávil s ním několik pěkných chvil.

Ztrátu asi padesáti metrů Honza na Radka už stáhnout nedokázal a tak tady můžete vidět radost vítěze, podpořenou čtyřmi pivy. Po doběhu ještě následuje nezbytné převážení účastníku, aby bylo rozhodnuto, kdo bojoval v kategorii nad 90kg. Když vítězi váha ukáže rovných devadesát kilo, začne se tomu vehementně bránit a odkládat svršky. Jako vyšvihaný bajker, který se zrovna vrátil ze soustředění v Chorvatsku, je ochoten vysvléknout se prakticky donaha, jen aby dostal ručičku váhy co nejblíže k osmdesáti kilogramům. Ručička si však trvá na svém. Zmíněný striptýz se však, bohužel, žádnému z objektivů fotoaparátů zachytit nepodařilo.

Pivní maratón nebyl jen mistrovským závodem, nýbrž i závodem kvalifikačním. Mistři a vicemistři Karlovarského kraje se kvalifikovali na již 10.ročník Pivního maratónu pořádaného v Kladně.

Na závěr musím prohlásit, že smekám před všemi účastníky. Vůbec si totiž nedokážu představit, jak běžím přes kilometr se dvěma litry čehokoliv (natož piva) v žaludku.

Výsledky Pivního maratónu.
Naše fotografie z Pivního maratónu.
Fotografie AK Sokolov.
A jak to viděl jeden z organizátorů a účastníků zároveň.
koyama

3 komentáře:

  1. pěkně pěkně, škoda, že je to tak daleko. Trochu mi to připomíná olomoucké schody do nebe z mých studentských let:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si to konečně vklidu přečetl a vychutnal. Povedená akce, jen jsem tě nenašel ve výsledcích!?!?!? To je asi omyl. Někdo tobě podobný stojí vedle dráhy, nevěřím, že jsi se nezůčastnil. to ječmínek: v olomouci jsem studoval, schody do nebe jsem šel dvakrát, povedená akce.

    OdpovědětVymazat
  3. ->dan67: Věř! Jak jsem psal v článku: 4 piva se mohou rovnat mé smrti. Už několik let jsem téměř abstinent z donucení. Navíc pivo nikdy nebylo \"můj šálek čaje\". :o)

    OdpovědětVymazat