čtvrtek 27. března 2008

Velikonoční nářez: Štafety

A přišlo jaro. Bylo to znát hned, jak jsem se v neděli ráno probudil. Čerstvých patnáct centimetrů sněhu a další se sypal. Vyrazili jsme na nákup do Kauflandu a v chumelenici, která nás zastihla na zpáteční cestě jsem i při rychlosti 30 km/h dvakrát neubrzdil křižovatku a pokračoval rovně. Naštěstí se nic nestalo a na dnešní závody autem nemusím, protože je mám necelý kilometr od baráku.

Budou ale vůbec? Přeci jen běhat štafetové patnáctistovky, které mají být součástí Sokolovského běžeckého víkendu, ve dvaceti centimetrech bílého nadělení nebude nic jednoduchého. Organizátoři z AK Sokolov jsou ale tvrďáci a už mají dokonce odházený sníh z dráhy. Jenom Pivní maratón, který je závěrečnou disciplínou víkendu, bude přesunut do atletického tunelu. Pivo prý musí mít teplotu sedmého schodu a ne přemrzlého nanuku a navíc by mohlo být naředěno sněhem do nevábné chuti a nadměrného objemu.

U prezentace mítinku zvaného Sokolovský kolík se potkávám s Jirkou K. Jsme jediní ultrasporťáci, a tak hledáme další dva plonkové běžce do štafety 4x1500m mužů. Naštěstí se objevují v zápětí. ACESáci Michal s Milanem pojali dnešní den jako jeden dlouhý intervalový trénink. Právě přijeli z Františkových Lázní, kde běželi závod v délce necelých čtyř kilometrů a cestou museli ještě párkrát popotlačit auto. Dají si s námi štafetu, později poběží i mixovanou štafetu a na závěr si prý užijí pivo při maratónu.

Ponechám na jejich úsudku, zda si to pivo skutečně užili a budu se nejprve věnovat štafetě 4x1500m. Jako družstvo jdeme do závodu s jednoznačným cílem vybojovat druhé místo, na které bychom v dané konkurenci měli bezpečně mít. Čáru přes rozpočet nám dělá třetí družstvo, které se staví na start. Naštěstí je to štafeta žen, takže operativně rozhodujeme, že pokud doběhneme druzí, budeme druzí ze tří týmů. Pokud ale doběhneme třetí, budeme prostě druzí. :o)

Poběžím první úsek spolu s Pavlem P. a Janou N. Původně jsem se snažil přemluvit štafetu AK Sokolov, aby na první úsek postavila Radka O. Ten má momentálně jen o něco lepší formu než já, zatímco od Pavla budu rád, když nedostanu kolo. Když jsem ale viděl, jak se na mě Radek chystá (dal si asi šedesát kliků a testosteron z něj cákal na všechny světové strany :o), smířil jsem se raději s předběhnutím Pavlem o celé kolo.

Stále dost sněží. Jakmile je odstartováno, začne sněžit ještě jednou tolik. Jaký cíl máme jako družstvo už víte. Mým osobním4x1500m muži cílem je útok na osobák, na který si beru, jako snad jediný ze startovního pole, tretry. Osobák z loňského desetiboje má hodnotu 5:21,1. Rozpočítám si, že je potřeba běžet jednotlivé stovky těsně nad 21 vteřin. Pavel okamžitě frnkne kamsi vpřed a Jana rozebíhá na dopředu avizovaných výklusových 6:30. Bude to tedy časovka.

První kolo zvládám v plánovaném tempu. 1:25. Ve druhém už ale tuhnu. Je za 1:32 a útok na osobák už vypadá nereálně. K závěru třetího kola zmobilizuji nějaký ten zbytek sil a pokusím se o dlouhý stupňovaný finiš. Třetí čtyřstovka je díky tomu za 1:30. A poslední třístovka za 1:03. Čas 5:30 sice není osobákem, ale v daných klimatických podmínkách a zcela bez soupeřů je to pro mě slušný výsledek.

Kolík ode mne přebírá Milan. Za děvčata běží na druhém úseku Ivča S. Milanovi asi těch dvě stě metrů, které jsem vydělal na Janu, stačit nebude. Ivana Milana rychle dotahuje a já se mezitím vyklusávám. Sleduji, jak ta mezera mezi Milanem a Ivčou mizí a najednou šlápnu patou na nějaký zmrazek. Snažím se to ustát a nespadnout na zadek. Zakopnu ovšem o hřeby pravé tretry a už balancuju, abych neupadl na předek. :o) Má snaha za každou cenu neupadnout musí zaručeně vypadat jako groteska. Groteska, která má nakonec kýžený úspěch. To když hodím placáka o tartan přímo před předávkovou rozhodčí. Mezitím Ivča doběhla Milana, ale už se jen vyklusává, takže na předávku doběhnou společně. Jirka K. utíká další slečně z dívčí štafety AK Sokolov. Nakonec po 1,5km předává Michalovi s náskokem zhruba 150 metrů. Michal by měl nejraděj náskok celé kolo, ale kousne se, odolá tlaku třináctileté Jitky a dofinišuje do cíle na druhém místě s náskokem 5 vteřin. Super! Druhé místo! Ze tří! :o)

Štafetu 3x1500m mix, kde je povinná alespoň jedna žena, běžet nemůžeme. Dáša ještě neběhá a jiného člena štafety něžného pohlaví v zásobě momentálně nemáme. Čekáme s Jirkou K. na vyhlášení a z tepla atletického tunelu sledujeme žákovské závody, když v tom se objeví sestry Vyšínovy. Chtějí běžet mixy ve třech. Nakonec ale musí uznat, že by jejich štafeta žádným mixem nebyla, přestože propozice mluví pouze o povinnosti mít v týmu alespoň jednu ženu. Rezignují a jsou rychle rozebrány. :o) A tak poběžíme i druhou štafetu.

Štafet je celkem devět. Kdybych věděl, že poběžíme takhle pěkně obsazené mixy, pošetřil bych si snahu o osobák až sem. Běžím opět první úsek a mám s kým běžet. Nejprve se držím vyženěné přízně Martina P., ale brzy mi dojde, že na startu ve spojení s osobákem zmiňoval čas 4:48. 3x1500m mixTrochu povolím a hned se přese mne žene Pavlík K. Vůbec se mu nelíbí, že běžím před ním, protože mě pravidelně (až na sporadické výjimky - začátek uherského roku býval častěji) poráží. Přesto jsem v cíli prvního kola za 1:21. Držím se Pavla zuby nehty. Naštěstí mi to usnadňuje, protože nejen já, ale i on významně zpomaluje. Druhé kolo máme za 1:30 a třetí dokonce za 1:36. No, tušil jsem, že na osobák už jsem moc vyčerpaný. Nenechám si ovšem ujít možnost Pavla porazit a závěrečným finišem se před předávkou dostávám na sedmé místo a třístovkou za 1:01 dosahuji času 5:28. Pěkné, ty dvě patnáctistovky. Až je jednou spojím dohromady to bude teprve osobáček na 3km. :o) Předávám štafetu Aničce Vyšínů. Brzy jí předběhne Radek O. a pak už se ona i Jirka K. drží na osmém místě. A mě pomalu pěkně začíná bolet pravý triceps. To by jeden neřek', jak se ten odlehčený štafetový kolík za těch jedenáct minut pronese.

Po doběhu následuje kratší pauza, vyhlášení, a pak už závěr Sokolovského běžeckého víkendu - Pivní maratón... Ale o tom zase až zítra.

Výsledky Sokolovského kolíku.
Fotografie AK Sokolov.
koyama

19 komentářů:

  1. Ta vaše místní soutěž má opravdu zajímavé disciplíny. Já bych měl osobák jedna dvě. 1500m jsem ještě nikdy neběžel:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ani na škole ne? Mnohdy se dorostenecké osobáky překonávají hůř než \"dospělé\".

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni účastníci Sokolovského kolíku jsou správní kolíci. Vidím, že tam na severu máte zábavu. Jsem zvědavý na ten pivní maraton. To slibuje velké zážitky.A jinak, běžet dvakrát patnáctku za 5:30 je pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. To bylo drama! Gratuluji k druhému místu. Míli či patnáctku jsem taky ještě neběžel na čas, ani zamlada. Spokojil bych se i s třetím místem ve štafetě, ze které už žádné hormony necákají, leda pot, někdy :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná sranda, sokolští Sokolové mají zajimavé nápady. Těším se na další pojednání o neobvyklých disciplínách.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda chlapi neříkejte, že nikdo nemáte osobák na patnáctistovku.->dan67: Sakra už jsem zase na severu. A já pořád, proč je tady zima? :o)

    OdpovědětVymazat
  7. patnáctku jsem na čas běžel asi jen jednou, a je to hoooodně dávno. Mezitím jsem více než 20 let neběhal, kouřil, žral a pil pivo, takže ten čas je irelevantní.ad zeměpis. v něm mám mezery, mám to spojeno sokolovská hnědouhelná pánev a hnědé uhlí se těží v severních čechách. omluva, máš u mě pěnivý iontový nápoj.

    OdpovědětVymazat
  8. Za mých mladých let se běhával na škole kilometr. 1500m nikdy.

    OdpovědětVymazat
  9. ->vl001: No tak dobře, hoď do placu kilák, já to přepočítám. :o)

    OdpovědětVymazat
  10. ->dan67: Při osobáku na 800m okolo 2:05 si ten čas na patnáctistovku dokážu představit v živých barvách. Je dobře, že mě šetříš, dbáš na mou chatrnou psychiku a raději ho nezveřejňuješ. :o)

    OdpovědětVymazat
  11. zítra doma vytáhnu své zápisky a podělím se. ale pokud si tak matně pamatuji, tak to byla vedle te osmistovky hrůza. to spíše ten kilák, ten byl někde okolo 2:50.

    OdpovědětVymazat
  12. My běhali na základce oblíbený kilometr. Pamatuji si pouze jeden čas ze závodů na Zbrojovce z osmé třídy: 3:16 min. Vloni jsem běžel na závěr jednoho z mála treningů úseků s Forestem 3:20 min. Rekord z r.1977 zůstal a pravděpodobně zůstane OR.

    OdpovědětVymazat
  13. Milane, 3:20 v rámci tréninku je pro mě neskutečný výkon. Já jsem běžel závodních 1000m v roce 2005, resp. 2006, za 3:22, resp. 3:24. I když na druhou stranu je pravda, že při svém osobáku na 10km jsem závěrečný kilometr, v němž bylo posledních cca 500m z mírného kopce, dal za 3:16.

    OdpovědětVymazat
  14. U mě je tempo 3:20 skoro maximální rychlostí. :-( Vloni jsem běžel na závodech z kopce max. 3:05. Kilometr je pro mě skoro sprinterská disciplína. :-))

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem to našel. Prehistorie, dinosauři apod. Vzal jsem to chronologicky odzadu. 4.1.1986 1000m (hala) 2:53,922.8.1985 800m 2:09,520.9.1984 1500m 4:43,3 (porovnej s časem na kilák, jsem psal, že tohle bylo nic moc)3.5.1984 3000m 10:22,6Ještě zopakuji, od 1986 jsem se sportu věnoval jen v televizi, 20 let jsem užíval nezdravých a škodlivých věcí. Od května 2007 jsem znova začal běhat

    OdpovědětVymazat
  16. ->dan67: Nějaký ten měsíc tréninku a vidím to s přehledem na desítku pod čtyřicet. Něco tam uvnitř schovanýho určitě zůstalo.

    OdpovědětVymazat
  17. A časem na maraton pod 3. Ach jo:-) Jen doufám, že Dan neumí plavat nebo jezdit na kole :-)

    OdpovědětVymazat
  18. no, beru si Vás postupně. První je Šnek, ten to vzdal předem, radši onemocněl. Už si vyhlížím dalšího...ještě si Vás prolustruji v běžeckém profilu na behej.com.A ještě špatné zprávy pro Vl001. V vládí jsem se věnoval hoooodně věcem, šachy, plavání, orientační běh, hokej, kanoistika,... a kolo mám taky. maraton je jen příprava na ironmana, takový první krok. budu o tom uvažovat. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím, že když ti schovám plavecké brýle a vypustím kolo, mám ještě rok dva šanci :-)

    OdpovědětVymazat