čtvrtek 24. dubna 2008

Ať dělám, co dělám...

...kovadlina prostě neplave.
Tak ti řeknu čéče, že to moje ráchání ve vodě je fakt děs a hrůza. Čím víc v tom, čemu dost nabubřele řikám trénink, kmitám haxnama a v rukou přitom svírám tu placatou polystyrénovou věc, kterou z duše nenávidim, tím míň pak ty haxny použiju při kraulu samotnym. Vláčím za sebou ty mrtvý hnáty a ty jen sem tam, asi v záchvatu posledního tažení, sebou škubnou v nějakym prapodivným střihu a pak zase chcípnou. Připadám si, jak kdybych za sebou táhnul lešenářský trubky a eště mě za ně někdo občas přidržel. Pořád přitom křečovitě přitahuju prsty levý haxny k holeni a né a né se toho zbavit. Leda to ufiknout. Jenže to bych zase nemoh' cválat, čéče. Navíc se u toho mýho kontrolovanýho topení kroutím, jak čerstvě napíchnutej červ. Fakt vůbec nevim, jak jsem schopnej se těmahle neobyčejnejma pohybama vůbec udržet aspoň trochu u hladiny. No dyť se na to čéče klidně číhni sám (počkej si na druhýho). A myslim, že z toho budeš mít švandu, protože já už mám konečně to srandovní video na silvestra. Btw. tobogánování mi de zaručeně líp.

kamera: Hustey, Koyama, Maganek
střih, scénář a režie: Hustey
koyama

26 komentářů:

  1. Jirko,u kraulových nohou musíš nohy v kotníku úplně uvolnit a špičky se stočí trochu dovnitř (takže jako šmajdáš) - takto kopat ti půjde líp. Jinak myslím, že ty nohy souvisí i s horší prací horní poloviny těla hlavně při nádechu.Pavlína (bývalá plavkyně, nyní trenérka děti na malém městě :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, Pavli, máš naprostou pravdu. Petr Valeš mi tohle na kempu v Chrudimi, taky často zdůrazňoval. Hlavně tu chybu dělám levou nohou. Neuvolněná, přitažená (jak fajfka) k holeni. Jenže průšvih je v tom, že já jak vlezu do vody, pořádně nevím, co s tím svým tělem dělám a jsem prostě rád, že se udržím u hladiny. To víš 28 let neplavec. :o) No a k horní polovině těla jsem se vlastně ještě ani nedostal, právě proto že nemůžu odstranit tu zásadní chybu nohou.

    OdpovědětVymazat
  3. A to jsem myslel, že horší než Luckyboy to nemůže být... Zvýšit frekvenci a snížit rozsah by byla moje rada.

    OdpovědětVymazat
  4. Foreste, díky za upřímnost. V poslední době se o vyšší frekvenci snažím (jak je to s rozsahem zatím netuším). Pak ale udýchám sotva několik bazénů při tempu o 15-20 s na stovku pomalejším než zveřejněným pastylem. Tím dokážu \"uplavat\" i 1500m (zatím těsně pod 35 minut).

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že se nedochovalo video z mého prvního plaveckého kempu. To by byla konkurence tvým záběrům!:-) Zato teď se musím pochválit, asi přece jen plavu o fous líp než ty. Jj, jsem dobrej, klidně půjdu na nějaký triatlon:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý styl :-). Hrozně by mě zajímalo, jak vypadám při tom mým plavání ( plácání?) já :-).

    OdpovědětVymazat
  7. ->vl001: A to já klidně taky. :o)->Aldaman: Když vidím Tvé časy bez nějakého tréninku, zaručeně to tak hrozné nebude.

    OdpovědětVymazat
  8. No nevím nevím. Zdá se mi, že hodně házím hlavou při nádechu a celkově se nějak kroutím, ale možná to přispívá k rychlosti :-). Ale i s tímto stylem se na nějaký ten tritlon podívám :-)Stačí se trochu více zaměřit na styl a hned to bude lepší :-) Hodně zdaru :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Mě se to zdá jako normální styl, jako bych viděl sebe. Jsem snad nenormální? :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Kroucení určitě k rychlosti nepřispívá, Aldamane :o), ale stačí, když srovnáš nohy k hladině a netáhneš je po dně jako já a jsi hned výrazně rychlejší.Milane, já se tedy rozhodně cítím naprosto normální. Jen se v bazénu najde dost prsařů, kteří prostě plavou rychleji než já. :o) O kraulerech nemluvě. :o)

    OdpovědětVymazat
  11. NO docela dobrý, ta muzika tomu dala šťávu, takže jsem dodíval až do konce. Já jako taky špatný plavec ti říkám, že mi to líbilo, to chce jen plavat trošku častěji.

    OdpovědětVymazat
  12. Jedinou výhodu, co asi mámc( nebo aspoň si to myslím), že mi docela jde kopání nohami, takže to vychýlení při kopu, o čem se psalo , dělám automaticky, ještě zlepšit horní část těla a budu super plavec :-).

    OdpovědětVymazat
  13. ->3COP: Upřímně. Kdyby mě plavání bavilo, stejně jako běh, byl bych v bazénu skoro každý den. Jenže já se nějak ne a ne zlepšit, takže mě to příliš nebaví. A protože mě to moc nebaví, tak se mi do bazénu moc nechce. A protože do bazénu moc nechodím, tak se nějak nemůžu zlepšit.....no prostě začarovaný kruh. :o) :o(

    OdpovědětVymazat
  14. ->Aldaman: Nevím, co na to řeknou Ti, co opravdu umí plavat, ale mě se zdá, že zlepšit techniku horní poloviny těla je jednodušší než zapracovat na práci nohou. Takže máš nejspíš dost výraznou výhodu. Závidím. :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Koyamo, myslím, že ty nohy zbytečně démonizuješ. Máš přirozený sklon plavat dvoukopem, to není nic neobvyklého. Kristýnku od mala učí šestikop, umí padesátku jen nohama jako rybka a stejně na dlouhých tratích automaticky přejde na dvoukop. Nikdo z trenérů jí to nevytýká, prostě je to pro někoho přirozené. Jen u krátkých tratí ji nabádají, ať si uvědomí, že musí kopat šestikop. Pravda, nemá ten dvoukop tak široký jako ty (což u tebe způsobuje chyba horní poloviny těla - blbý začátek záběru, díky kterému se kroutíš, ne nohy). Poloha tvého těla není zdaleka tak špatná, jak tvrdíš. Míval jsem nohy mnohem níž:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrá. Logicky mi taky vyplývá, že ten hluboký kop by mohla mít na svědomí chyba někde nahoře u hladiny (myslel jsem, že nádech). Takže se ptám: Jak konkrétně mám špatný začátek záběru?

    OdpovědětVymazat
  17. Tvé záběry nejsou tak vypovídající jako u prvního plavce, chybí záběr zepředu. Ruka ve vodě ti jde hned do záběru, aniž by se sklouzla (to vidět je a je to dost problém:-)) a zřejmě kus přes osu (to vidět není, ale u všech \"kroutících se\" to tak zatím bylo:-)). Dáváš ruku taky zbytečně hluboko, nebere správně vodu, měl bys ji víc ohnout a najít si správný úhel, kde pořádně zabereš. To však asi s kroucením přímo nesouvisí.Hele a nezapomeň, že neumím plavat. Navíc máš v zásobě jistě dost rad od teamu Petra Valeše a tyto rady jsou jistě kvalifikovanější:-)

    OdpovědětVymazat
  18. Účelem mé předchozí poznámky bylo jen napsat, že dvojkop sám není přímo chyba. Pokud jsi rozený dvoukopáč, je logické, že ti cvičení na nohy jdou hůř než ostatním. I při správném provedení bude dvojkop vždy vypadat jinak než šestikop, bude širší a \"hlubší\".A jestli máš pocit, že jsou nohy problém, kopej a kopej. Já před třemi roky myslel, že umřu, když jsem měl plavat 50m jen nohy. Čas téměř 2 minuty a nohy bolely jako po maratonu:-) A teď před měsícem jsem si zaplaval 800m nohy vcelku. Sice to plavu pomalu, ale jinak na tom nic není:-)

    OdpovědětVymazat
  19. ->vl001: Díky. Pokud bych i připustil možnost, že neumíš plavat (což mi s osmi sty metry kraulových nohou nejde příliš dohromady), pořád máš za sebou tolik kempů, že to oko na chyby musíš mít. I já po jednom kempu občas (na druhých) vidím nějakou tu chybu. A rad z kempu je samozřejmě dost, jen se většinou týkají nohou, protože levou nohu na mě Petr Valeš viděl jako tu nejzásadnější chybu, bez jejíhož odstraněné se prý nehnu z místa (a to doslova :o).Teď tu padesátku nohama uplavu stěží. Na kempu jsem jí ani nedal (se trojím přikopnutím prsařským kopem 2:36).

    OdpovědětVymazat
  20. Prosím tě Jiříku. Mám prosbičku, co je to za skladbu, která podbarvuje ten videoklip. Fakt se mi to líbí. Zjistíš mi to?

    OdpovědětVymazat
  21. ->3COP: Honza, tedy Hustey, už mi to říkal a já to zase zapomněl. Až s ním budu mluvit, zeptám se ho. Jestli Ti, Jirko, dřív neodpoví tady sám. :o)

    OdpovědětVymazat
  22. Pěkné video.Byl bych docela zvědavý jak by na videu vypadalo moje kontrolované tonutí?

    OdpovědětVymazat
  23. v první řadě jsi tvrdej jako dřevo, je potřeba se ve vodě trochu uvolnit. Doporučuju Ti zařadit do tréninku plavání nohou z jednou rukou připaženou a druhou kraulová tempa. Po bazénu ruce střídat. Dá se cvičit i s pasívní rukou vzpaženou.Neboj se zařadit do tréninku ploutve, na uvolnění kotníku vynikající.A nakonec: po přečtení hafo Tvých nářků, jak plaveš blbě, jsem byl překvapen, že to není zase až taková hrůza:-)Přeju hodně trpělivosti a úspěchů.

    OdpovědětVymazat
  24. ->jmaselnik: Díky za povzbuzení. :o) S ploutvemi občas plavu - když plavčictvo dovolí. A to první technický cvíko zkusím, to bude maso. :o)

    OdpovědětVymazat
  25. ->3COP: Hudba je od Mory Kanté - Yeke Yeke (Hardfloor edit). Ke slyšení např. ve filmu Pláž :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Tak jsem se konečně dostal s prohlížeči se správnou verzí přehrávače.Plavat jsem už několik let nezkoušel, ale fakt máš zajímavý styl, docela mě pobavil. Ty nohy byly jako od někoho jiného.Jinak to ostatní diskutující už probrali hodně seširoka, takže myslím, že příští video úúúúplně jiné. Jinak se tam na tom západě (už vím, že ne sever) dokážete perfektně bavit.

    OdpovědětVymazat