čtvrtek 18. září 2008

Kladno opět nejrychlejší

Jaké to bylo v Kladně?
V Kladně jsem si měla slušně vylepšit nejlepší letošní výkon na maratón (dosud Plzeň ve vedru 4:42:04 hod.). Žádné zázraky v podobě útoku na osobní rekord jsem neočekávala, tak naivní zase nejsem. Na začátku srpna jsem zaběhla pěkně 24 hodinovku, což byl vrchol mé letošní sezóny a vše další už beru tak trochu do počtu. Po 24 hodinovce jsem pořádně odpočívala, přeci jen mě stála dost sil. Během následujících 14 dnů jsem naběhala dohromady 53 km, u delších běhů to nebylo ono. Pak jsme odjeli na dovolenou do Adršpašsko-teplických skal a následovaly náročnější (pro nehorolezce) výstupy a túry (párkrát i s Matouškem na zádech). Uvažovaného maratónu v Rychnově nad Kněžnou jsem se proto raději nezúčastnila. Byla to dovolená a já se na ní nechtěla trápit 5 hodin. I běhu bylo na dovolené poskrovnu - 22 km, 11 km, 9 km (tj. 3 výběhy za 12 dní), pořád jsem byla nějaká unavená. Poslední 2 dny jsme strávili v Dolní Moravě, kde Jirka běžel MS veteránů v běhu do vrchu a já si po fyzické stránce odpočinula. Druhý den po příjezdu, v neděli, 6 dní před maratónem jsem v pohodě uběhla 29 km a věděla, že maratón v Kladně uběhnu. Začala jsem se i těšit.
Organizátory můžu jen chválit. Už u prezentace začal den slibně, neboť jsem dostala triko ve velikosti S (aspoň triko můžu nosit a závod tak propagovat). Z občerstvení jsem využila sice jen vodu a kolu, ale to chci taky uvést, byla výborná značková a sladká a běžela jsem na ní poslední dvě kola. A za dobré považuji také to, že jsem si po doběhu mohla vybrat, jestli si dám párky nebo polívku. Medaile za doběh je pěkná a díky stuze v jiných barvách než je klasická národní trikolóra v mojí sbírce vynikne.
Co se týká trati, jedná se o 2 kolečka na dráze, pak 1 malé v areálu stadiónu a nakonec :) 8 velkých po 5 km. Trať vede z podstatné části lesoparkem, kde je závodnické pole kryto nejen před větrem, ale i před sluncem. Každý kilometr byl pěkně značen, takže jsem si mohla hlídat tempo.
Na startu bylo 253 běžců a běžkyň, k čemuž výrazně přispělo to, že se závod pořádal také jako Mistrovství ČR veteránů. Kladenský maratón 2008První 2 kilometry jsem běžela v tempu 5:55 min./km, což jsem nepovažovala za přepálené, ale podepsalo se to na dalších 6 km, kdy jsem se pomalu zhoršovala až na tempo 6:28 min./km. V tu dobu mě předbíhala běžkyně v oranžovém a já se vyburcovala a snažila se jí chytit. Podařilo se. Kolem mě ještě běhal Hynek, rovněž v oranžovém. Oranžovo bylo kolem mě dlouho. :) Naše trojice se různě vzájemně předbíhala po dobu dalších 4 kol. Pak už oba zůstali někde za mnou.
Letos jsem běžela jen pár závodů, takže vůbec nemám rychlost, všechno běhám stejně rychle nebo spíš stejně pomalu. Projevilo se to i tady. Na úseku, který vedl po silnici a protivítr zpomaloval snad všechny maratónce, já běžela celkem snadno a hodně jsem jich tam dobíhala a troufala si i předbíhat je. Akorát se za mě neschovali. :) První půlmaratón jsem běžela za 2:07:34 hod., nevyčerpala jsem se tím a druhou půlku dala za 2:09:39 hod., což je vytvrdnutí jen 2 minuty!!! To se mi ještě nikdy nepovedlo. Mám pocit, že jsem ty 2 minuty navíc strávila při občerstvování. Protože první půlku běhám jen na vodu, v druhé už i jím (i když za běhu), sypu si do pusy hořčík s draslíkem a piju opatrně, poněvadž se nechci polít kolou (u čisté vody to přeci jen nevadí). A to všechno zpomalí.
S výsledným časem 4:17:13 hod. jsem velmi spokojená. Stejně jako loni (alespoň prozatím) můj nejrychlejší maratónský čas roku. Cílem jsem proběhla celkově na 200. místě. V ženách jsem byla 22. z 32 dokončivších. Žádnou krizi jsem překonávat nemusela, v závěrečných 3 kilometrech mě začaly bolet záda a to přímo úměrně s tím, jak jsem chtěla zrychlovat, takže žádný úprk do cíle se nekonal, přestože síly bych ještě nějaké měla. Po doběhu mě bolelo na průduškách ze studeného vzduchu, na který jsem se ještě neaklimatizovala. Na startu v 10:00 hod. mi byla zima a bylo jasné, že se bude k poledni oteplovat, takže jsem využila návleky na ruce, které jsem si před vběhnutím do posledních 2 kol sundala. Při průběhu do posledního kola jsem dostala pusinku od Matouška, tak doufám, že to nebyla zakázaná podpora. :)
Regenerace v dalších dnech probíhá výborně, akorát se nemůžu smířit s tím, jak se tento týden ochladilo. Přesto, nashledanou v Plasech!
lady koyama

4 komentáře:

  1. fakt PlasyAhoj Dášo, to je fajn, že se ti běželo pěkně, ale do těch Plas opravdu jedeš ?? Neříkej, že na maraton, ale jestli ano, tak klobouk dolů. No vy ultramaratonci to máte jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. to 3COP: Ahoj. Jedu, jedu. A když už tam jedu, tak samozřejmě na maratón. Kdysi, v mládí :), jsem v údolí řeky Střely běhávala orienťáky, takže zhruba vím, co můžu očekávat. Na druhou stranu má Baroko maraton podobné převýšení jako Jirkovský. A ten jsem zvládla i týden po dvanáctihodinovce. Tak proč ne? Bude to místo dlouhého výběhu v tréninku. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,gratulace k dokončení, to se vždy počítá a pokud to je s takovou pohodou a spokojeností, jak píšeš, tak to potěší.Mě těší, že jsem tě aspoň osobně pozdravil po doběhu.

    OdpovědětVymazat
  4. to dan67 alias podpantofel: Taky mě těšilo.

    OdpovědětVymazat