pondělí 8. září 2008

Lupnout si jednu dvanáctku

Název není zrovna originální, ale trochu se mi zdá, že se k té Lupenické dvanáctce, kterou jsem si střihl na dovolené, hodí.
Tenhle závod je klasický pouťák se vším všudy. S příjemnou atmosférou, menším množstvím běžců (sjelo či seběhlo se nás 35) a s drobnou chybou v podobě jednoho kolečka okolo volejbalového hřiště navíc.
Na startu se potkávám s Pavlou Kováříkovou - závod je zařazen do východočeské běžecké ligy. Rozklusat před zítřejším maratónem se přišel Vlasta Dvořáček a nejspíš i někteří další. Startujeme v 10.30 a jak už jsem zmínil, místo jednoho 150 - 200 metrů dlouhého kolečka okolo volejkurtu jsou nám přísnějším z pořadatelů naservírována kola dvě.
V plánu mám běžet tempem 14 km/h, tedy 4:17 na km. Ovšem jako obvykle jsem přepálil. Ještě na kiláku se pohybuju okolo Vlasty, který dá nakonec celou dvanáctku za 48:16. Lupenická dvanáctkaPřesto jsme na kilometru, který je mírně z kopce, za mizerných 4:32 (to je to kolečko navíc).
Očekávaným důsledkem přepálení je vychladnutí... chci říci zpomalení. Druhý, teď už opravdový kilometr mám za 4:25. Postupně mě v rozpálených polích předbíhá řada běžců. Ohlížím se a doufám, že se má předpověď o pátém až šestém místě od konce tak úplně nenaplní. Po třetím kilometru se na hodinkách konečně ukáže ten správný kilometrový mezičas - 4:17. Tady taky dobíhám a předbíhám jediného běžce v průběhu závodu. Co jsem si jinak nevyválčil na startu, to dnes mít nebudu. Ono kýžené kilometrové tempo však netrvá příliš dlouho. Hned v dalším kilometru spadnu na 4:31.
Pátý a šestý kilometr opět pěkně odsýpají. Nevím, zda za to může svažující se trať nebo mírně ošizené kilometry, ale časy 4:13,5 a 4:04 mne trochu rozhycují. Hned další (zaručeně delší) kilometr mě však promptně zchladí - 4:53.
Tak nějak rezignuju. Tempo 14000 metrů za hodinu už dnes neudržím, přede mnou velká díra, za mnou ještě větší. Pošetřím se na zbytek dovolené (a hlavně na zítřejší závod). Ubírám na tempu a přes Tutleky až do cíle točím kilometry okolo 4:45 - 4:50. Jen v posledním si zrychlím na 4:30. Cílem probíhám na 22.místě v čase 54:43. Slušný tempový trénink.
koyama

1 komentář: