pondělí 18. června 2007

3 in 1: Wash, Bike and Go

Chodovský bike triatlon - pro poddajné i nepoddajné triatlety s leskem i bez lesku.
Chodovský bike triatlon prokazatelně posílí vaše paže a nohy až o 80%. Díky kombinaci aktivních vytrvalostních složek s intenzivními posilujícími výjezdy a výběhy a účinnou kombinací metody 3x a (máš) dost. Speciálně vyvinuté složení těchto TT chrání před nudou, tuží morálku a při každém použití zlepšuje vaši kondici lépe než jakýkoliv kondicionér.
Bonus - 25% navíc "zdarma".
Přestože mě ve čtvrtek příšerně rozbolela kostrč tak, že jsem nebyl schopen bezbolestně sedět nebo jen trochu výše zvednout nohu, rozhodl jsem se po pátečním krátkém výklusu a posazení se na kolo, že se v sobotu 17.6. Chodovského bike triatlonu zúčastním. Lákala mě hlavně možnost jet tři triatlony v jediný den, byť součet jejich kilometráže dával sotva kilometráž sprinttriatlonu. V Chodově se plave na Bílé vodě, jezdí na Smolnickém kopci a v okolí Bílé vody a běhá se okolo Bílé vody. Ten, kdo někdy běžel Běh Smolnickým kopcem ví, že minimálně cyklistická část není žádná selanka. Sice v propozicích stálo, že cyklistika má mírně zvlněný profil, ale trojnásobný výjezd kopce, kterému se tu důvěrně říká "Smrťák" všechny spekulace o mírně zvlněném profilu zcela vyvrací. Takže jediným mírně zvlněným profilem byl nakonec profil plavání, protože fičel silný vítr, který vytvářel vlny jako u moře. Škoda jen, že teplota vzduchu vyšplhala pouze k teplotám panujícím někde u Baltu a nikoliv u Jadranu.
First washing (400m - 7:22): První koupání trvalo celkem dlouho. Měl jsem v úmyslu (jako obvykle) zvládnout celé plavání kraulem. Bohužel mi štěstí nepřálo a po pár metrech mě jistá prsařka, která naběhla do vody o něco bezhlavěji než já, nakopla do plaveckých brýlí. Mě do nich natekla voda a bylo po srandě. Vlastně nebylo. Přestože jsem musel hodně často přecházet do prsou, abych vůbec něco viděl, slečně prsařce to nestačilo a ještě mě pro jistotu nabrala rukou do klíční kosti a později patou do třísel, když jen o pár milimetrů minula místo, které by mě stálo život. Kdyby trefila přesněji, určitě bych se bolestí utopil. Nechal jsem jí poodplavat, ale netušil jsem, že za chvíli bude opět u mě a bude na mě znovu útočit s neúprosností hladového žraloka. Bohužel pro mě jsem úžasně trefil bójku a ona ne. Po chvíli to zjistila, připlavala ke mně a několika údery, za které by se nemusel stydět ani Bruce Lee, se mě snažila dostat z ideální dráhy na druhou bóji. Ta snad při prsařském kopu provozoval rozštěp. Určitě kolem sebe zabrala skoro dva metry. Nechal jsem jí tedy "gentlemansky" přeplavat přede mě a kousek před druhou bójkou jsem jí nechtěně (i když kdo ví? :o) seknul kraulovým tempem přes lýtko. Pak následoval finiš k třetí bójce u výlezu, kde jsem trochu zabral a kolem sebe kopající prsařku jsem nechal za sebou.
Noční můru v podobě cyklistického depa už jsem dokázal zkrátit na jeden až jeden a půl minuty z původních čtyř až pěti minut.
First biking (12km - 41:08): "Mírně zvlněný" profil MTBčka začíná krátký výjezdem na hráz Bílé vody, po nic neříkající Chodbike TT kolorovince přijde zatáčka za levou rukou, krátký sjezd pískem, opět zatáčka vlevo, nájezd na panelku a po dvou stech metrech se zatočením vpravo konečně ocitnete v onom "mírně zvlněném" profilu. Prudký sjezd, v kterém si neustále sedíte na zadním kole svého biku, se střídá s neméně prudkým zatáčkami do traverzu, ve kterém však najedete do tak hlubokého bahna nebo vodní stružky, že když nespadnete, minimálně se rozjíždíte úplně z nuly. Pak následuje ještě pár krátkých výjezdů, sjezdů a zatáček na podkluzujícím jílu, sem tam vjezd do hluboké trávy, přejezdy drnů, které vás málem vykopnou ze sedla a pak už se před vás staví do cesty "Smrťák". Vyjel jsem ho vždy jen zhruba do čtvrtiny. Co mě však (trochu škodolibě, uznávám) potěšilo je, že ani medailistům se tenhle "kopeček" nepodařilo, byť v jediném z okruhů, zdolat celý. Potom přijde na řadu ještě krátký výjezd, krátký sjezd, několik zatáček, ještě jeden výjezd se sjezdem a opět kolem Bílé vody po druhé straně do prostoru startu a cíle. Tohle vše musíte skousnout třikrát. Jak říkám, žádná selanka. Moc mě taky potěšilo, že ze zadu mě sebral na kole jen jeden borec (jestli to nebylo tím, že jsem lezl téměř poslední z vody) a já jsem jich sjel pět nebo šest.
Druhé depo mívám rychlé, zvládám ho rutinně (i když jak si přečtete dál, ne vždy). Seskočit s kola, doběhnout s ním na své místo, sundat přilbu, vzít čepici a jsem na běžecké trati.
First going (3,3km - 14:17): Běžel jsem (opravdu jsem nešel), i když to místy připomínalo spíše jogging ve srovnání s mým čistým běžeckým výkonem. Ale o tom, že jsem opravdu běžel vypovídá i to, že jsem se dokázal posunout před dalších asi šest lidí. Dokonce jsem v prvním kole, protože se běželo dvakrát kolem Bílé vody, předběhl i jednoho finišujícího borce. Po doběhu mě sice trochu pobolívala achilovka, která mě v posledních týdnech maličko trápí a stále mě dost bolela kostrč, ale byl jsem pevně rozhodnutý dát dnes další dva triatlony.
Second washing (100m), biking (3,3km) and going (1,65km): Pro zájem pouze dvou trialonistů byl tento závod zrušen. Minimální kvóta pro start tohoto open závodu byla 15 jedinců. Jak milému čtenáři jistě došlo, jedním z těch dvou nadšenců jsem byl já.
Third washing (100m ? - 2:21): Po druhé jsem se nehodlal koupat nijak dlouho, ale stejně to vypadá, že jsem se doslova maceroval. Nebo byla trať o kousek delší. Plaval jsem druhý úsek. Manfréd, na to že je prsař a že je veteránem v důchodovém věku, zaplaval velmi dobře. Jen o cca 20 vteřin pomaleji než já. Mně se konečně podařilo celé plavání uplácat kraulem. ;o) Po mě skočil do vody Honza. Udržel páté místo (ze šesti štafet), které jsem mu předal. Tohle byla naše nejslabší disciplína. Ve srovnání s ostatními jsme vlastně neplavci. A tak nás mohl Honza povzbudit výmluvným: "Jedem, jedem! Máme je všechny před sebou!"
Third biking (3,3km - 7:32): A tak jsme jeli. Manfréd dorazil těsně na čtvrtém místě. Když jsem se řadil na start se slečnou z konkurenční štafety (týmy byly bez rozdílu věku a pohlaví), požádala mě, abych jí nenadělil celé kolo (jeli se dvě). Odvětil jsem na to, že jsem mizerný cyklista a ona tvrdila, že cyklistka není vůbec. Přesto ztrátu, kterou měla na předávce (asi padesát metrů) dojela během jednoho kilometru. Vlál jsem za ní, ze všech sil a vůbec jsem nevnímal nic okolo. Je pravda, že měla trekové kolo a tím i drobnou výhodu proti mým šiškám salámu navlečeným na ráfku, protožeChod bike TT zranění tahle cyklistika by se dala asi odjet i na silničce. Ale přesto mě vždy dojímá k slzám, když mě předjíždí někdo s nosičem a obrovskými hliníkovými blatníky a dává mi to s takovým přehledem, že nestačím valit bulvy. Vždycky u takového kola hledám ještě dynamo. Jak jsem řekl: "Jsem prachmizerný cyklista." Za každou cenu jsem se snažil slečnu uviset až do konce. Nakonec se mi to vlastně i podařilo. Bohužel, jak jsem bojoval ve prospěch svého ega, nekoncentroval jsem se na seskakování před depem, málo jsem povolil řemen na pravé klipsně a nedokázal jsem vytrhnou nohu. Padl jsem na bok a chvíli se sunul po šotolině a písku. Pak jsem se rozeběhl, předal štafetu Honzovi o pár vteřin na pátém místě. Když jsem se pak prohlédl, zděsil jsem se. Takovýhle lišej už jsem neměl přes dva roky. A ještě k tomu nabourané levé koleno. Ihned jsem skočil za doktorem, než přijde na řadu běh. Na startu nám doktora představovali, řekli, že je gastroenterolog a že se na něj máme při jakýchkoliv potížích obrátit. Dělal jsem si srandu, že když někoho bude pálit žáha, může zajít pro antacida. Prostě jsem se rouhal. A teď to mám. Sám ho potřebuju. Narychlo mě ošetřuje s tím, že po doběhu, přijdu ještě jednou.
Third going (1,65km - 6:14): Rány pálí jako čert, koleno bolí, alespoň necítím kostrč. (Něco tě bolí? Prašť se do palce, palec bude bolet víc a to něco přejde.) Teď ale opravdu nemůžu jít. Honza dojel s přehledem na čtvrtém místě a Manfréd mi předává štafetu dokonce na bedně . Běžel skvěle - 6:07. Jsme třetí. Dřu jako soumar. Od bot se mi práší, od pravého stehna odkapává krev, z hlavy pot. Sem tam se otočím, ale čtvrté štafetě unikám. Dokonce mírně stahuji tým na druhém místě. Je to pořád ale asi 200-250m. Honza je dobrý běžec, ale tohle asi nezvládne. Po šesti a čtvrt minutách posílám úplně vyčerpaný Honzu do posledního úseku . S napětím sledujeme, jak stahuje metr za metrem. S posledního viditelného místa trati nám mizí za stromy se ztrátou zhruba třicet metrů na druhé místo. Když se vynoří v cílové rovince, běží s úsměvem, vítězným gestem a komfortním náskokem více než stovky metrů. Jak to ten Honza dělá (5:14)? Jsme na bedně a dokonce druzí. Doktor mě ošetří (jak se mám později dovědět, špatně - holt gastroenterolog :o)) a přebíráme cenu. Je to trochu kyselá radost. Škoda, že je ten pohár pro štafetu jen jeden, taky bych si rád doma vystavil zase nějakou novou trofej. Ale celkem logicky si pohár odnáší Honza. Měl největší Chodbike TT bednazásluhu na tom, že jsme skončili na druhém místě. Navíc nás nahlásil za AK Sokolov a zaplatil startovné, takže pohár bude stát v klubovně AK Sokolov. Po předání cen už chci jediné - domů.
Fourth involuntary washing: Sice jsem dnes tři triatlony neabsolvoval, ale po třetí jsem se zapotil. Protože mi rána na koleni stále silně krvácela, nechal jsem se přesvědčit a zašel na chirurgickou ambulanci. Tam mi bylo řečeno, ať se pěkně položím na lehátko a že mám rány špatně vyčištěné. Vzali na mě kartáček a peroxid a všechny rány mi opravdu pečlivě vydrhli. To jsem se asi zapotil nejvíc za celý den. Když jsem se potom vrátil z rentgenu, chtěli mi rány čistit znovu. Mezitím se totiž vyměnil doktor i sestra. Odmítl jsem, přestože to bylo zdarma. ;o)
Bonus 25% "free": V neděli 17.6. jsem si odklusal Běh historickým Stříbrem (7,0km). Holt, liga je liga a body jsou body. Navíc jsem v tombole vyhrál lázeňské oplatky a co víc, Dáša stála opět na bedně. Tentokráte byla druhá ve své kategorii.
koyama

9 komentářů:

  1. Teda, koukámVyloženě závod jetý na krev. To já si většinou užívám volnějšího pojetí:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dík! Ale ti nevím. Zatím mi rostou jenom strupy. :-)))Ale po takový zkušenosti si už na podobné situace dám pozor.

    OdpovědětVymazat
  3. slušnej nářez, ale jak říkají kultůristi, když to bolí, tak to roste - no něco na tom bude

    OdpovědětVymazat
  4. Docela masakr.Chtěl bych někdy triatlon vyzkoušet, ale na kole skoro nejezdím a hlavně nejsem moc plavec, takže bych skončil asi na první disciplíně.PS: Poraď mi jak vkládáš obrázky, aby je obtékal text. Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Klidně jdi do toho. Na kole nejezdím prakticky vůbec (to ses ostatně mohl podívat tady: http://koyamasfamily.blogspot.com.cz/558400-pulrocni-souhrn.php ještě před pěti lety jsem neuměl vůbec plavat, teď už je to něco mezi topením se a plaváním (když uplavu větší část kraulem, alespoň nelezu poslední z vody; v cyklistice i poslední bývám) a běžec jsem spíše průměrný. Nesmíš mít holt ambice na bednu. ;o)

    OdpovědětVymazat
  6. Obtékání obrázkůNevím, jestli to u jiné šablony bude fungovat stejně, ale snad ano. Já to dělám takhle: Když se mi otevře okno vložit/upravit obrázek, kliknu na kartu vzhled a v zarovnání vyberu vlevo nebo vpravo, podle toho, na které straně chci mít obrázek. Pak už to jenom různě posunuju, než to mám v textu na tom místě, kde jsem to chtěl mít.Tak snad ti to bude fungovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Jojo, vůbec nejezdíš na kole ;-)Noha v klipsně je prevít. Když jsem někdy v 15 letech měl během jediné hodiny dva pády, které dopadly hůř než by dopadly bez nich, prakticky nadobro jsem na klipsny zanevřel.Strhující popis, přečetl jsem jedním dechem a ještě se dobře pobavil :-)

    OdpovědětVymazat
  8. to Hejkal: Je zajímavě, že když jedu v normálním silničním provozu, nikdy se mi to nestane. Kolikrát mám klipsny utažené daleko víc, ani je nepovoluju a na křižovatce prostě nohu vytáhnu ven. Néé, ono si to na mě pěkně počká až na triatlon.A fakt nejezdím na kole, alespoň podle okolních cyklistů. :-) A i kdybych jezdil... Jeden rok, kdy se měl problémy s patou, jsem za půl roku najezdil 3000km (tj. na mě fakt hóóódně) a TT jsem jezdil hůř než rok předtím, kdy jsem za celý rok najezdil 750km (ale naběhal 2300km).

    OdpovědětVymazat