čtvrtek 15. května 2008

Letos zatím nejrychlejších deset

Desítka v Nýřanech, která se běhá pod názvem Běh města Nýřany, je docela těžký závod. Nejsou tu extrémní kopce, ale kopečky se najdou. Není to extrémně náročný kros, ale krosové vložky jsou dost časté. Navíc je potřeba první dva kilometry tak nějak všelijak namotat v lese a protože je trať tam a zpět, musí se v tom lese zákonitě namotat i poslední dva kilometry.
Pravidelně tu zabíhám čas zhruba o minutu až minutu a půl horší, než jaký jsem schopen zaběhnout v aktuální formě v daném čase na jednodušší desítce. Podle toho plánuju i letos. Zkusím začít okolo 4:20 na km a postupně lehce přidávat. Udržet stanovené tempo by nemělo být problémem, protože první stovky metrů závodu se běží na atletickém ovále. Jen se prostě podívám na hodinky po prvním okruhu a budu vědět, jestli se mám krotit nebo zda se mám krotit. :o)
Po oběhnutí atletického oválu ovšem zjišťuji, že nevím, jak ho tady mají dlouhý. Určitě to není 400m, protože to bych časem 1:17 aspiroval na brzké problémy. Nýřany - kousek po startuTempo 3:12 na km zatím ještě opravdu neumím. Ale teď babo raď. Je to třístovka nebo tři sta třicet tři jako v Chodově? Jenže jako na potvoru kolem mě jenom samí chlapi. Budu doufat, že je to třístovka, držet nasazené tempo a netrpělivě vyhlížet první kilometr.
A je tu první kilák. Musím se pochválit. 4:21,1, trefil jsem to skoro přesně. Druhý kilák je těsně pod 4:21, ale na třetím začínají problémy. Vypadá to, že zpomaluju a taky že jo - 4:30. Na třetím se za mě zavěsí běžec s číslem 66. Běžíme rozpálenými poli. Já pořád se šedesát šestkou v zádech. Kilometry nejsou nikde označené, a tak nevím jestli dodržuju naplánované tempo nebo vadnu. Každopádně mi šedesát šestka v tempu nepomáhá. Po zhruba čtyřech kilometrech mě to "klíště" už celkem začíná dráždit. Prorážím mu vzduch a zatím neproběhl ani náznak pokusu o chvilkové převzetí tempa. No nic. Uděláme nástup. Když vyběhnu do rovinky s protivětrem, udělám pár rychlých kroků a rázem je mezi námi asi pětimetrová mezera. Každý si teď musíme proti větru razit cestu sám.
Bohužel za chvíli přichází zatáčka, vítr je najednou z boku a já brzy slyším těžké kroky a vyčerpaný dech znovu těsně za svými zády. Teď už ovšem vím, že se tenhle mě dráždící běžec nemůže dlouho udržet. Těsně před osmým kilometrem přidávám do kroku v krátkém stoupání, trhám se z této nechtěné dvojice a předbíhám ještě jednoho běžce. Pro změnu se na mě přilípne on. No teď už to nebudu hrotit, do cíle zbývají dva kilometry. Posledních pět kilometrů bylo za 21:52, tedy průměr 4:22/km jak vyšitý. Nezrychluju, ale hlavně, že jsem nezpomalil.
Devátý kilometr je převážně z kopce. Ten mám za 4:01 a blížím se k cíli. Ještě poslední kopeček. Tady je Honza s foťákem a Michal další fanda z Karlovarska. Běžím ten kopec, jako kdyby mi někdo zapálil koudel u.... Prostě se předvádím. To vede ke dvěma výsledkům. Za prvé se vzdálím mému druhému pronásledovateli a za druhé jsem na kopci totálně vyšťavený. Dolů na stadión sbíhám sotva co noha nohu mine.
Naštěstí už zbývá jen přeběh lávky přes potok, zatáčka a jsem na tartanu. Ještě celá rovinka, poslední zatáčka a půl další rovinky. Těsně před zatáčkou slyším kohosi volat z druhé strany potoka. Nejspíš Michal. Matně zaslechnu své jméno a pak něco jako "makej" a "za tebou". Ohlédnu se a skutečně za mnou se běžec odhodlal k finiši. Nevadí, že je to souboj o 39.místo, jdu do toho, jakoby šlo o bednu. Zdrcujícím finišem nepřipustím další přiblížení zmiňovaného soupeře a doslova dobaletím do cíle. No jen se podívejte na fotku. :o)

Nýřany - finiš
V cíli ukazují hodinky čas 43:29. Slušné. Každopádně o šest vteřin rychlejší než má letos nejrychlejší desítka při hodinovce. Na žádné výskání to však není.
Když tak čekám na Dášu, ozve se kolem padesáté minuty, ohromný aplaus následovaný nebývalým dupotem. Dobíhá holandský borec Sven Tolsma. Aby prý dokázal, že je skutečný Holanďan, absolvoval celou trasu v klasických holandských dřevácích. Už jsem vám říkal, že se trať motá dost dlouho v lese a o kořeny, pařezy, šišky a jiné nerovnosti tu není vůbec nouze? Klobouk dolů Svene, nechtěl bych to zkoušet ani kousek.
Pak už dobíhá Dáša v čase 52:35. Ani zklamaná, ani nadšená. Prostě dobrý trénink. Matouše jsme s sebou nevzali. Asi jsme měli, protože tady prťata běhají jen 70 metrů a mají tu dokonce kategorii 2005 a mladší. Tak příští rok. Může se sem přijet porvat o vítězství. :o)
koyama

17 komentářů:

  1. V Nýřanech jsem nebyl už aspoň .... týden. Netušil jsem, že se tam dá tak rychle běhat. A taky že je to město, kde se představují novinky sortimentu běžeckých bot:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, že nejsou ty závody ve všední den. Při troše štěstí bychom konečně mohli stát společně na startu i v menším davu než na noční mattonce. I když vlastně asi ne. Ve všední den bych se na start nemohl postavit já. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím tě, vzal bys malýho na záda, aspoň by se nám srovnaly váhové handicapy:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To mi neříkej, že vážíš 91 kilo. :o) Stačí, že s ním chodím pochoďáky. :o)

    OdpovědětVymazat
  5. 43:29 v terénu je dobré. Asi se brzo vydám na oválek, abych zjistil, jak jsem na tom sám..

    OdpovědětVymazat
  6. Koukám, že píšeš dosti často ani nestíhám číst a máš pěkné výkony. Mě na Blog nezbývá teď moc času :-(

    OdpovědětVymazat
  7. ->Machy: Tak dej vědět, jak jsi dopadl. Podle toho poznáme, jestli jsi spíš vytrvalostní nebo rychlostní typ. :o)

    OdpovědětVymazat
  8. ->vefis: cca 2 články týdně. Ale pěkné výkony v Nýřanech jsem podal spíš loni - 42:36 a v roce 2004 - 42:04 (a i to je, sakra, víc než tři minuty za osobákem...).

    OdpovědětVymazat
  9. ad 7) Abysme náhodou nepřišli na to, že nejsem ani jedno :) Minulý týden jsem zkoušel svého oblíbeného Coopera a měl jsem 3050, ale cítil jsem, že bych to mohl ještě o takových 50 metrů potáhnout. Teď o víkendu budu pást děti, takže to zatím na 10-ku moc nevidím. Možná o víkendu vyběhnu na Radhošť, ale na kopce budu úplně marný, to už tuším..

    OdpovědětVymazat
  10. ->Machy: Jedno nebo druhé musíš být (alespoň v rámci možností :o). Tipoval bych Tě spíš na vytrvalce, vzhledem k tomu kolik Ti stačí naběhat, ke stejným časům na maratónu, jaké jsem schopen zaběhnout já. Já totiž potřebuju poslední 3 měsíce před maratónem dát minimálně 200km měsíčně.A mimochodem: Jen tak v tréninku střelit víc než tři kilometry za 12 minut, to je hodně slušný. Na to já potřebuju soutěžní adrenalin. :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám adrenalin vždycky, když cítím, že se chci zlepšit. V podstatě většina mých běhů je běh na rekord (což sice na dlouhých bězích neplatí, ale tam tempo brzdím). A co se týče kilometrů, tak jsem před maratonem neměl nikdy naběháno víc jak 400, takže tady rezervy určitě budou. Letos mám první sezonu, kdy jsem začal běhat v listopadu a držím to do teď. Ale zase nemám žádný objem.. Brzo zkusím Coopera na 3100 a desítku bych mohl snad dát za 43.Jak se tak dívám na tvoje letošní objemy, tak ses do toho pořádně obul. To asi letos budeš přepisovat výkony.. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. \"To asi letos budeš přepisovat výkony..\"Tajně doufám. :o)

    OdpovědětVymazat
  13. \"Tajně doufám.\"Sipiš :) Pětka za dvacet je výborná. Tu jsem ještě neběžel, tak to taky brzo zkusím..

    OdpovědětVymazat
  14. Tak já si to teda píšu. Ale běda vám. Běda vám, jestli mi to nepude. Běda vám! :o)

    OdpovědětVymazat
  15. Jestli to nepude, tak přísahám, že sežeru všechny sušenky, které doma najdu. No jo, semtam se pěkně ztrestám..

    OdpovědětVymazat
  16. BMN + Nýřanský duatlonAhoj díky za názor na náš běh ,který jsem také absolvoval letos již po třiadvacáté a také mám \"na triku\" trať...Hlavní \"kilometrovníky\" byly značeny tam ,kde to bylo technicky možné - tj. 1,2,3, 8 a 9km.Příští ročník se to pokusíme dořešit.Jinak Vás všechny čtenáře zvu na neděli 25.5.2008 odpoledne ,kdy pořádáme 17. Nýřanský duatlon 3-38-3 a prezentace končí v 14:30 a v 15 hopd je start. V ceně startovného 100,-Kč je upomínková cena a občerstvení.PS: Náš host Sven /NL/ běžel jenom poslední okruh v dřevácích - i tak to je výkon ne? Zkoušel jsem to také ale chodit se v tom i dá, běhat ne!!!Silva

    OdpovědětVymazat
  17. My jezdíme do Nýřan rádi hlavně kvůli bezva atmosféře. Trať je dost náročná, takže osobáky si tu asi jen tak nezaběhneme. Příští rok určitě přivezeme i malého.P.S.: Tahle informace mě trochu zklamala, ale jak jsem napsal, nechtěl bych v nich běžet ani kousek. Tedy ani to 1 kolo.

    OdpovědětVymazat