úterý 23. prosince 2008

Bolestivé vánoční brodění

...
Tak letos poslední Kadaň. Dvanáctka (zase jen podle Čendy, jinak zhruba 11,5 km). Už tak čtrnáct dní mě všichni připomínají, že to bude humus. Pokud tedy neumrzne. A neumrzlo. Možná zaplať pánbů, protože kdo by pak brzdil ty seběhy.
Po připomenutí Tudyho se stavím dopředu. Zažehnávám tak komplikaci v podobě obíhání pomalejších běžců. Ale těsná blízkost startovní čáře a také snaha konečně se objevit na nějaké Dáši postartovní fotografii mě opět nutí přepálit. A to zatraceně hodně. Někde na třístém metru se pohybuju na sedmém místě.
Vánoční běh Brodcemi 1
Sem tam! :o)
Běžecké pole mě ale brzy schramstne a drtí mě svými ostrými vytrénovanými tesáky. Já se snažím udržet. Každou chvíli někoho jiného. Seč mi mé zaplombované zuby a čerstvě ostříhané nehty stačí. No, nestačí na moc. Postupně, ještě před výběhem z cyklostezky do prvního kopce, se propadám na svou obligátní zhruba dvacátou pozici.
Kousek za Zásadou vbíháme do terénu. Ze Zásady (už ze zásady) je to do kopce. Když se k tomu přidá ještě kluzké a čvachtavé bahýnko, už tak intenzivní pocit z běhu :o) se ještě prohloubí. Skoro všechny svaly (to by člověk nevěřil, co jich v těle je) mě z toho čtvrtečního skákání bolí. Lýtka, stehna, hýždě, záda, břicho, krk. Podle tohohle výčtu jsem musel ještě někdy v náměsíčném stavu cvičit snad na všech gymnastických nářadích.
Bolí to fakt hodně, ale dnes jsem se rozhodl běžet i přes bolest. Ani na chvilku nejdu. Jirka W. ano, a tak je mi umožněno mu utéci. Vysupím kopec a honím další běžce mezi pastvinami. Přebíháme kravský přechod. Snad ani nepřemýšlet (nebo spíš nečuchat k maratónkám :o), jestli to vše, co jsme přebrodili, bylo jen bláto.
Klesám do Brodců. Blíží se sedmadvacátá minuta běhu a já se držím ve čtyřčlenné skupince. Není mi však dlouho přáno. Šlápnu nešťastně na jeden z mnoha vykukujících šutrů a v už tak zmoženém kotníku mě bolestivě bodne. Nechávám skupinku skupinkou a peru se s odeznívající bolestí. Trvá to snad minutu (možná i déle) než svůj belh změním opět v běh.
Kotník se pomalu umoudřuje, i když z větší části to má na svědomí fakt, že běžíme po silnici. Jakmile kousek nad Brodcemi opět vyrazíme do polí a luk, nestydí se mě můj kotník upozornit na to, že není tak docela v pořádku (i když je to nic proti vefisovi).
Vánoční běh Brodcemi 2
Ani pár metrů před cílem to není žádná sranda.
Obíhám Úhošť, a pak se řítím kotník nekotník, pálící stehna nepálící stehna, bolavá lýtka nebolavá lýtka, cestou necestou zpět do Zásady a odtud zpátky na cyklostezku k Ohři. Pokouším se přidat, abych dotáhl Tudyho, kterého od doby, kdy mě předběhl vidím neustále do stovky metrů přede mnou. Jenže stehna se na vyvinutí větší rychlosti netváří zrovna nadšeně. Ba co víc, zdá se, že mou snahu doslova a do písmene bojkotují. Tudy má kolem sebe navíc soupeře. O důvod víc, proč se může zmáčknout. Přede mnou nikdo...za mnou sice slyším a když se ohlédnu, i vidím pár běžců, ale i když nevím, čím to je, jsem si tentokrát jistý, že mě nedoběhnou.
Nakonec mě však jeden z běžců doběhl! (To mě tedy doběhl. :o) Po chvíli mi dokonce utíká. Ale ještě nás čeká krátký stoupák nějakých půl kilometru před cílem. V něm zaberu, dotahuju se na něj a z kopce mu utíkám. Do cíle už je to opravdu jen kousek, a tak si pozici uhlídám. V cíli jsem opět kousek za Tudym. Co já s tím budu dělat? :o)
Vánoční běh Brodcemi 3
Vysvětluju 3COPovi, jak moc to dneska bylo přes bolest. :o)
24. místo v čase 53:13. Můj zdejší průměr. Oproti loňsku zlepšení o 1:27 min., ale bylo to dnes hodně přes bolest.
koyama

8 komentářů:

  1. Ahoj,přestávám koukat při závodech na sporttester, jen to člověka brzdí (+rozvázaná tkanička - já blb -také nějakou vteřinu přídá)! Oproti loňsku jsem se o 1 minutu zhoršil a to si fandím, jak se stále zlepšuji :(. Nebýt Tvého předchozího skotačení, tak tuto neděli bys mě měl jako na talíři.

    OdpovědětVymazat
  2. Tudy, loni bylo umrznuto, a tak terén nebyl zdaleka tak hrozný jako letos. Loni to prostě bylo znatelně běhatelnější.(viz. http://koyamasfamily.blogspot.com.cz...p ) Takže oni se ty časy srovnají. Myslím, že se fakt zlepšuješ a třeba o tom ani nevíš. :o) Já bych si přál, aby ses zlepšoval. To by totiž znamenalo, že se zlepšuju i já. :DA ke čtvrtku: Přece se nemůžu vymlouvat na pár skoků se sotva poloviční délkou světových rekordů. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Závidím vám ani nevíte jak. Co bych já za to dal abych se na vás mohl přijít aspoň podívat. A to jsem doma jen pár dní, ještě tu budu trčet minimálně 6 týdnů + rehabko. No nic pište ať mám přehled co se děje ve sportovním světě. Mějte se fajne a krásné Vánoce vám přeji všem.Venca.

    OdpovědětVymazat
  4. I Tobě Venco krásné Vánoce a hlavně hodně zdraví v tom novém roce. Věřím, že do toho v březnu naskočíš. Zatím naplánuj nějaký pěkný závod.

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud jsem to dobře pochopil, tak to byl letošní poslední závod. Na jakém čísle jsi nakonec letošek dokončil? Je to 60 závodů?

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě jsem Dane běžel na Štěpána ve Františkových Lázních. Účet čítá 66 závodů, z toho 59 běžeckých. Stále se trochu bráním označit ten účet za konečný. Je tu totiž ještě možnost běžet Silvestrovský běh ve Stříbře...ale nejspíš se na to už vykašlu a dám si závodní pauzu až.....až do Novoročního běhu. :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak teda to je slušné číslo.Nic proti, ale když už jsme u těch \"rekordů\", Ty si myslíš, že Tě nepokořená 60-ka nechá příští rok klidným?Na Tvém místě bych tam nějaký ten silvestrovský běh loupnul...:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pokud jde o Silvestrovský běh, ještě jsem neřekl konečné slovo. Nicméně mě ta šedesátka pro příští roku určitě nechá chladným. Letos to byla totiž neskutečná dřina, kterou nechci jen tak opakovat. Navíc bych se rád alespoň přiblížil časům z roku 2004, takže bude potřeba trochu lépe a možná i více trénovat (a tím pádem méně závodit).

    OdpovědětVymazat