úterý 9. prosince 2008

Čertovské bláto na Úhošti

Je tu zase neděle, tak honem, honem na další závod kadaňského Zimního běžeckého poháru. Šedesátka se blíží a není nic lepšího než zahájit trénink po běžecké pauze rovnou závody. :o)
Čertovský běh na Úhošť by se ani nemusel běhat kolem Mikuláše a své jméno by si mohl klidně ponechat. Asi i se suchým podkladem by to byla pekelná zabíračka. Natož v tom bahýnku, místy ještě rozježděném čtyřkolkáři.
V popisu trati se mimo jiné píše: První půlka trasy má charakter běhu do vrchu, druhá polovina se sbíhá. Ano! Je to "přesně tak." Jen ta první polovina trvá dvacet minut a pak se dolu sřítíte za méně než polovinu tohoto času.
Po domluvě několika běžců (jíž se 3COP ze zřejmých důvodů nezúčastnil :o) si nazouvám špuntovky. Trochu prokaučuju start, když se postavím místo na startovní čáru až téměř dozadu a už do poloviny asi osmisetmetrového stoupání po asfaltu mi moji soupeři utečou na vzdálenost několika desítek metrů.
Jakmile naběhneme do terénu, začne se pár jedinců propadat. Překvapuje mě, že i Jirka W. zůstává za mnou. Že by netrénování vedlo k viditelným výsledkům. :o) Brzy přichází to pravé maso. Tedy mám na mysli to pravé bahno. Rozdíly mezi běžci v různě těžké obuvi se stírají. Každý totiž po chvíli běží s kilovou bakulkou bahna na každé noze.
Trať vytrvale stoupá, sem tam se objeví procentuelně ještě náročnější hup. Snažím se běžet. Nejít. I když kolem mě se to chodci jenom hemží. Toto předsevzetí plním, přestože je trasa psychicky velmi náročná. Když už se totiž zdá, že se stoupání zvolňuje, za zatáčkou se objeví další, pokud možno ještě příkřejší. Navíc kopečky tyčící se nad námi pro tu nejbližší budoucnost nic dobrého nevěští.
Pak už jsme konečně nahoře. Ještě kousek skoro roviny, podběhnout pár kmenů a nepraštit se do hlavy a po dvaceti minutách běhu je za námi ona kýžená polovina. Druhá "polovina" začíná téměř horolezeckým sestupem. Na kamenných zablácených schůdcích přichází zábradlí vhod. Možná by se hodilo i nějaké to lano. Následuje neměně drsný sešup bez schodů. Když mi neujede noha v blátíčku nebo po vrstvě mokrého listí, zaručeně totéž zařídí vlhký kámen nebo potutelně vykukující kořen.
Pak se klesání trochu zmírní a po chvíli vbíhám (tuším) do Pokutic. Tady trochu zazmatkuju. Chci běžet dál po silnici, ale trať se krátí rovnou cestou necestou kolem plotu. Ztrácím na chvíli z dohledu Tudyho, kterého jsem měl před sebou po celou dobu tak trochu jako magnet. Netrvá to ale dlouho, vbíhám opět do terénu, Tudy se zase objevuje. Navíc se na mě tlačí Dan Aichingr, takže do toho musím šlápnout. Ne, že bych viděl kousek světa, protože běžíme přes strniště a míříme rovnou do tunelu v křoví. Ale Tudymu se přibližuju a držím standardní náskok na Dana. Kousek před asfaltem už vidím, že na Tudyho (opět) nemám, a tak už si jen pohlídám svou pozici.
Pokud by tahle trať měla anoncovaných 6,3 kilometrů, s časem 29:10 bych byl vzhledem k profilu a povrchu nadmíru spokojen. Ale tuším, že to bude opět méně (tipoval bych 5,9 km), takže jsem jen spokojen. :o)
koyama

7 komentářů:

  1. Délka tratiAhoj,dle měření na \"mapy.cz\" byla trať dlouhá jen 5 800 m. Nutno ovšem podotknout, že na temeni Úhoště jsem kurzorem trochu bloudil. Sešup z Úhoště: skoro polovinu jsem běžel dolů velice, velice opatrně. Přede mnou běžící pan Zelenka mi totiž předvedl parádní parakotoul a to mě od bezhlavého seběhu dost odradilo.PS: ad fotky - pěkná reklama na prodej Š 120 :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem se s délkou skoro trefil. Dolů jsem to na své možnosti taky moc nevalil. Za sucha bych to asi smažil rychleji. Nicméně, ať tak či tak, opět si skončil přede mnou. Budu s tím muset něco udělat. :o)ad fotky) Njn, špatně jsem se postavil. Nebo stála špatně ta Škodovka? :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud je trasa hodně do kopce, tak se obávám, že měření typu mapy.cz selže. Tuším že nemá kompenzaci stoupání a klesání, ale bere jen délku úseku ku měřítku mapy. Což je vhodné jen pro trasy s převýšením +- 10 metrů na 1 km...

    OdpovědětVymazat
  4. PS: Zkuste také tohle: http://www.mapmyrun.com/Některá místa jsou výrazně detailnější než mapy.cz a umí zobrazovat i profil trati (z mé zkušenosti s tolerancí okolo +- 5 metrů)

    OdpovědětVymazat
  5. Jakub: jsem si vědom, že zkreslení tu bude, ale... Trať má dle pořadatele 6300 m, změřeno 5800. Součet klesání a stoupání na trati je cca 460 metrů. I kdybych bral, že průměrně má klesání a stoupání 45% (což je už pro horolezce ), tak celková délka bude 6030 m. Možná to počítám blbě, rád se nechám poučit.Jinak díky za odkaz, doma vyzkouším.Koyama: při Vánočním běhu Brodcemi zkusím zlomit svůj loňský OR, stoupneme si na startu víc dopředu, OK?

    OdpovědětVymazat
  6. ->Tudy: Dobře. Ale zkus zařídit lehký mrazík, nechce se mi Brodce brodit bahnem. :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Koukám, že jste si to užili. Mne přemohl spánek, po nočních jsem byl úlně na hadry. Omlouvám se, ale prostě krize byla větší než jsem předpokládal. Snad již na příští běh pujdu i když mám mezi nočními. Budu se snažit....

    OdpovědětVymazat