středa 3. prosince 2008

Porubský dvojmaratón: Maratón na pohodu?

Účast na Porubském dvojmaratonu byla do poslední chvíle otazníkem.
Dva maratóny po sobě jsem ještě nikdy neběžela. Můj nejtěžší dvojstart byla Brdská stezka - 50 km v sobotu a v neděli 15 km v Chomutově - Běh Bezručovým údolím. Ale chtěla bych si někdy zaběhnout etapový běh, tak je na čase si vyzkoušet alespoň 2 maratóny po sobě. Zima je můj nepřítel, viz. loňský maraton ve Stromovce (14 dní jsem se berchala z nachlazení). Jirka tedy pochyboval, jestli vůbec do Ostravy odjedeme. Mně až tak nevadí teploty kolem 0, ale musím se na ně nejméně týden aklimatizovat. To se letos povedlo. Taky jsem měla štěstí, že v prodejně Hervis měli zrovna windstopku v mé velikosti 36 a skvěle mi pasovala. Teď jsem si teprve všimla, že je to značka Benger (v létě běhám v jejich tílku, akorát se nejedná o běžeckou kolekci, ale bikewear). Nákup to byl v podstatě vánoční, protože kromě bundy jsem si koupila ještě funkční triko s dlouhým rukávem Hannah a zimní čepici na běhání. Hned druhý den jsem všechno pěkně otestovala při 14 km běhu v Kadani týden před Ostravou. Měla jsem ten víkend sice problémy s hlasivkama, ale naštěstí se z toho nevyklubalo nic většího.
Tak jak se mají běžet 2 maratony po sobě? Nejlépe ten první na pohodu a druhý den se uvidí. Když všechno dobře odhadnu, chtěla bych je oba běžet vyrovnaně pod 4:30 hod.
Do Ostravy je cesta dlouhá (po D1 to je ouha:) a tak jsme vyrazili ze Sokolova v pátek dopoledne. Večer jsme se ubytovali v Třebovickém mlýně, cca 300 m od startu. Vyspala jsem se dost dobře, což je základ pro těžkou akcičku. Po startu mě skoro všichni přefrčeli a já se začala seznamovat s tratí, kterou poběžím dnes 8x a v neděli rovněž. Porubský dvojmaratón - 1.denPodběhnout železniční most, jeden výběh na most přes řeku Opavu a dál vede trasa po cyklostezce. Část je asfalt a pak přechází ve zpevněnou cestu, která je asi 200 m totálně nezpevněná, resp. pokrytá několikacentimetrovou vrstvou bahna. Tam jsem se snažila běžet po okraji, což ale stejně klouzalo a vyžadovalo dobrou pozornost. Na předzimní přírodě není moc čím se kochat, holé stromy i keře, prázdné pole, ve výhledu tepelná elektrárna a protihluková stěna rychlostní silnice. Naštěstí neprší a nemrzne, teplota je nad 0, takže snad na konci listopadu ideální počasí? V protisměru pozoruji probíhající běžce, brzo mi Dan nandavá 1. kolo, rozhodně necupitá po okraji blátíčka, ale bere to pěkně prostředkem. Rychlíci tak mají bláto až za ušima. Běží se mi dost ztuha, moc na pohodu to není. Každou chvíli mě něco v břišní dutině píchá. Abych vůbec ten plánovaný čas zvládla. Taky se mi začalo hůř dýchat. Od začátku jsem to však rozeběhla rozumně, a tak mi nedocházejí síly v druhé půli. Druhou půlku jsem se zhoršila jen o cca 3,5 min. Výsledný čas 4:23:12 hod, tj. 10 min. za mým nejlepším letošním výkonem. V cíli přemýšlím, jestli jsem to nepřehnala, bolí mě totiž na hrudi. Jakmile se převléknu do suchého teplého oblečení, je mi fajn a v šatně se vytahuju, jak jsem běžela zadrženě.
Večer potom všechno chystám na velký útok (do sebe liju čaj sto mil, na achilovky a lýtka mažu koňskou mast, kupuji pepsinu, jdu brzo spát). Zítra to bude krok do neznáma.
lady koyama

4 komentáře:

  1. Už se těším na pokračování. Dost hustá sportovní akcička. Pěkný výkon!! Já bych druhý den asi umřel, kdybych to měl běžet podruhé. Ono se běhá dost blbě s překyselenýma nohama a vyčerpanou energií, kdy se vlastně tělo vrací do normálu. Ale ty jsi \"ultra\" tak věřím, že jsi to zmákla v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  2. Ono to půjde, odpočiň si, zregeneruj a zítra se poběží dobře. Držím palce.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi dobrá, já to vzdal týden dopředu, jen co jsem viděl předpověď počasí:-) Protože jsem se nezúčastnil, tak nakonec předpověď nevyšla a bylo zřejmě docela přijatelně. No, stejně bych běžel nejvíc půlku. Jednu!:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky. Na druhém díle usilovně pracuji...ale zítra to asi nebude. :)

    OdpovědětVymazat