pátek 7. května 2010

Cooperův test

Pan Cooper bude zřejmě zvláštní chlápek...a hlavně bude nejspíš velkej lichotník a pochlebovač.
Představte si lidičky, že mi do očí a bez uzardění tvrdí, že mám vynikající kondici. No řekněte. Kdo by, takovou chválu nechtěl slyšet. :) Nicméně...
Když jsem se letos prvně dověděl, že Sokolovská hodinovka nebude a poběží se "jen" Cooperův test, bylo mi jasné, že pokud do toho něco zásadního nepřijde, zkusím si na dvanáctiminutovce zjistit jakou já tu kondici vlastně mám. V té době jsem doufal, že se má kondice dnes už bude rovnat minimálně třem kilometrům.
Nebudu Vás napínat, nerovná. Nicméně, co já si jednou vezmu do hlavy, o to už se většinou pokusím. Hlava nehlava. Takhle už jsem jednou na svou, řekněme, tvrdohlavost dojel při horkém maratónu z Königsteinu do Drážďan. Nicméně tady přece o nic nejde, řekl jsem si, těch pár minut při nejhorším nějak doklušu. A tak jsem, i když se mé dubnové tréninkové kilometry oproti březnu spíše ztenčily, než aby narůstaly, vyrazil s cílem na tři kiláky zaútočit.
Ještě jsem si pár hodin před startem ostříhal nehty. Každý gram dolů se přece může hodit. :) Zvažoval jsem i oholení, kvůli lepší aerodynamice, ale čerstvě oholen se spíš soustředím na to, jak moc mi hoří podrážděný krk reagující s agresivním potem, čímž by přišla veškerá běžecká koncentrace vniveč. :) 
Vyrazil jsem lehce rychleji, než bych potřeboval. Jenže snad skoro všichni byli přede mnou. Přede mnou - přepalovačem! Nakonec jsem lehkou korekcí v poslední stovce dal 1.okruh za 1:33,9 (čistá matematika říká, že na 3 km je potřeba běžet kola za 1:36 rovných).
Další kolo jsem se držel za Víťou Ch. 1:36,2 - výborné tempo.
Třetí okruh. Stále za Víťou. Ke konci zdá se vadne, jdu před něj. 1:37,7 - ani to však není špatné.
Čtvrtý okruh - hmm, jakmile jsem se dostal před Víťu, začalo to jít nějak ztuha. Čas v cíli okruhu 1:38,7
Pátý okruh. Na jeho začátku jde Víťa opět přede mne. Už se ho nedržím, chvíli to zkouším, nicméně marně. 1:44,3
Šestý okruh. Největší krizovka: 1:47,2. K tomu snad ani není třeba nic dodávat.
Sedmý okruh. Blíží se závěr. Někde kousek za dvoustovkou nahlásí minutu do konce. Mírně přidávám, ale ještě šetřím síly na závěrečnou stovku. 1:39,6
Do konce dávám všechno (no, skoro :). Za posledních 22,4 vteřiny uběhnu ještě 130 metrů. Celkový výsledek tedy dělá 2930 metrů (Otrocký přepočet na 3 km je 12:17, což je zlepšení oproti Kadani o 33 vteřin. Ale myslím, že s tím závěrečným finišem bych to zvládl i o kousek rychleji). Jak jsem psal výše, podle tabulek je můj výkon hodnocen jako vynikající kondice. Tabulka pro atlety sice tvrdí, že má zdatnost (2800-3099 m) je slabá, ale lidi snad byste nevěřili tomu, že zrovna já jsem atlet. :)
koyama

6 komentářů:

  1. Pěkný výkon - gratuluju !!! Kdybys ještě sundal tu teplákovku, co máš na zádech, tak to mohlo být i přes 3000 m :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Ono úplně bude stačit těch pět zbytečných kilo tuku. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt dobrý. Dalším testem kondice je absolvování ironmana. Naplaváno máš, naběháno taky, kolo je lehké, tak s chutí do toho:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Máš o 20 metrů víc než já loni a předloni! Takže JE to pěkný výkon :-)Gratuluji. Asi Ti pomohli ti přemotivovaní pís-mejkři rozrážením vzduchu na začátku :-)Jo, určitě.Jetli ten Cooper to nemyslel jako test vojáků, v maskáčích a kanadách. Možná by to bylo potom podobné hodnocení jako v upravené tabulce pro atlety.

    OdpovědětVymazat
  5. vl001: Zase. Není to už nuda. :)rk: Myslím, že tu dvacku jsem urval v posledních vteřinách. :) A pokud jde o kandy, jak jsem se už zmínil, já namísto kanad nosím pás. Jen namísto olova tam mám 5 kg tuku. :)

    OdpovědětVymazat