pátek 3. října 2008

Zůstávám ve třinácté komnatě...

...dveře do čtrnácté mi přibouchl silný nárazový vítr. Stále a dokola rozebírám mou snahu o překonání čtrnácti kilometrů v hodinovce. Tentokrát se měl pokus o dobytí této mety uskutečnit v Plzni.
Už jsem psal, že mě malinko trápí koleno. A protože nejvíc se ozývá při dopadech rozhodl jsem se, že ho po Běchovicích pošetřím. Hýbat jsem se ale potřeboval, tak jsem zase jednou nazul inlajny. Dva roky jsem neměl žádný pád, který by stál za řeč. No a těsně před podzimním vrcholem sebou fláknu jak pytel h...n. Nějak jsem neodhadl rychlost a nepřekročil jsem takový ten naváděcí pruh pro nevidomé k přechodu. Ten rozklek, co jsem předvedl, by možná nedokázal ani Hašek. Následkem tohoto rozkleku byla naražená a odřená vnitřní strana pravého kolene a hlavně cosi nataženého na vnitřní straně levého kolene. Jsem normální debil, nevodhadnul jsem to a bohužel, jsem tomu nedal tu správnou hodnotu. :o)
Těch pár desítek hodin, které zbývaly do startu, jsem tak strávil snahou dát koleno do pořádku, což se jakýmsi zázrakem a za pomoci několika kil různých mastí a gelů nakonec povedlo.
Jenže koleno na startu Plzeňské hodinovky nebylo jedinou překážkou ve čtrnácti tisících těžkých úkolech. Dalším protivníkem se stalo počasí. Teplota byla v pořádku. Možná dokonce i tlak a rosný bod. Během závodu ani výrazněji nezapršelo. Jen ten vítr. Mega fučelo a nárazový vítr mnohdy působil dojmem stěny, kterou vám postaví do cesty.
Přesto se na startu nevzdávám naděje na pokoření pro mě bájné mety a rozplánovávám si jednotlivé okruhy na 1:42,8. První okruh jako obvykle lehce přepálím, ale v druhém už šlapu v téměř požadovaném tempu. Vybírám nějakého urostléhoPlzeňská hodinovka 1 jednotlivce, běžícího nejlépe v mém tempu, který by mi posloužil jako větrolam. Jeden větruvzdorný jedinec se nakonec objevuje, ale běží na mě trochu rychlejším tempem než bych potřeboval. Tak ho přenechávám jiným.
Brzy se objevuje další běžec. Běží zhruba mnou požadovaným tempem. Není sice tak urostlý, ale lepší v správném tempu běžící vrabec, než rychle pádící holub. S tímhle (nebo spíše za tímhle) kolegou to dotáhnu do jedenáctého kola. Pořád za sebou nemám třetinu závodu a přitom cítím, že mi stanovené tempo začíná dělat nemalé problémy. Kolega rozrážeč se mi vzdaluje, což mě zpomalí zhruba o další vteřinu na okruh.
Těsně před půl hodinou závodu se zdá, že bych se mohl opět rozeběhnout. Běhám sice lehce za plánovanými časy, ale běží se mi celkem snadno, a tak se rozhoduji maličko přitvrdit. Jenže v tu chvíli se někdo rozhodl ten větrák pustit na vyšší rychlost. Nárazy větru jsou tak silné, že mě občas úplně zastaví. Plzeňská hodinovka 2Navíc je ten, kdo ohulil onen větrák, zřejmě náruživý fotbalista, protože se mě za každou cenu snaží v cílové rovince dostat tím fučením na fotbalové hřiště.
Doufám v nějakou spásu. Někoho, kdo by mi rozrazil vzduch, abych si mohl na chvíli odpočinout. A skutečně mě v devatenáctém kole někdo takový předbíhá. Chytám se ho. Jenže tenhle běžec je na dráze pravděpodobně novic. Nevím, jak si jinak vysvětlit, že proti větru běží vždy svižně, ale jak vběhneme do rovinky, kde je povítr, výrazně zpomalí. Vždycky se málem přerazím o jeho nohy. Nějakou dobu to trvá. Plzeňská hodinovka 3Až mě to přestane bavit a pokusím se mu nastoupit. Dám ovál za 1:43, ale udrží se mě a těsně před průběhem do dalšího okruhu se opět řadí přede mne. Opět jsem v protilehlé rovince nucen dělat krok, sun, krok. Ale za chvíli nás předbíhá Honza Flaks, můj dosavadní doprovod se ho chytá a za chvíli mizí za zatáčkou. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale každopádně tuším, že už jsem přišel o veškeré šance tu čtrnáctku dobýt.
Tohle vědomí mi neprospívá. Pomalu rezignuji. Je mi jedno, jestli si zaběhnu osobák. Pokud to nebude přes čtrnáct, ani o něj moc nestojím. Abych se zlepšil o nějaké tři čtyři metry, na to se mi příliš velké úsilí vynakládat nechce. Nicméně stále se snažím hodinovku důstojně dokončit. Už se ovšem objevují okruhy k 1:50. Může za to výrazný úbytek motivace a výrazný nárůst únavy. Motám na dráze ty zbylé okruhy a toužebně vyhlížím poslední minutu závodu. Ať už na časomíře v cíli nebo na svých stopkách. Posledních deset minut trvá nejmíň půl hodiny.
Pak tam konečně ta padesát devítka skočí Plzeňská hodinovka - po doběhua já trochu zrychluji. Zrychlují všichni, tak se chci taky předvést. Odpočítává se posledních deset vteřin. Ještě protáhnu krok, abych se dostal za 13800 a pak už dobíhám jen setrvačností.
Je konec. Chvíli se jen tak opírám a přemýšlím, jestli se nesvalit na zem. Raději volím variantu zůstat na nohou. Čekání na rozhodčí je nekonečné, takže nakonec na tom průvanu stejně dost prokřehnu. Jo, kdybych uběhl o dvě stě metrů víc, byl bych změřený hned a navíc bych k tomu byl i spokojený. Dnes, při tomhle počasí, bych ovšem musel mít tak na 14300, abych zlomil těch čtrnáct.
Nakonec alespoň spokojenost s umístěním. Plzeňská hodinovka - stupně vítězůSice jsem se musel pořadí domoci, ale za výrazného přispění Míry Švehly (který se tím připravil o první místo v kategorii), se mi podařilo přeřadit absolutního vítěze Ivana Čotova do té správné kategorie. Takže po dlóóóóuhé době bedna. Spolu s Jirkou Wallenfelsem a Slávkem Švejdarem. Tak řekněme, že to není až tak úplně špatný konec. :o)
Výsledky, fotky a dole tabulka s mezičasy.
Plzeňská hodinovka - mezičasy
koyama

21 komentářů:

  1. No, čtrnáctka sice nepadla, ale medaile je medaile! :-) Blahopreju!

    OdpovědětVymazat
  2. Co by to bylo za sport, kdyby se furt jenom dařilo :) Sportu zdar! Vypadá to, že už to brzo dáš..

    OdpovědětVymazat
  3. Původně jsem se snažil organizovat si program tak, abych se taky v Plzni objevil. Ale jak koukám do výsledků, já bych na bedně se svými skromnými 14km nebyl. Tentokrát bych na ně skoro jistojistě měl:-D Tak třeba příště:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Gratulace, povede se příště, holt větru dešti neporučíme:-). Ale umístění na bedně a medaile musí potěšit ne :-).

    OdpovědětVymazat
  5. ->Mond, Aldaman: Třetí místo opravdu potěšilo, škoda jen, že ta fotka není úplně zdařilá.->Aldaman: Ceaušescu opravdu nejsem. :o) Jenže šest let špatného počasí na hodinovku, už nejspíš musí být nějaké prokletí.

    OdpovědětVymazat
  6. ->Machy: Brzo pro mě, bohužel, znamená až příští rok. Zítra se do Děčína trmácet nebudu a do Kuřimi kvůli hodinovce v říjnu taky nepojedu. A kdo ví, jestli formu udržím.

    OdpovědětVymazat
  7. ->vl001: Tak to mě mrzí, že sis to nezařídil. Ty bys byl na prorážení vzduchu ideální adept. :o)

    OdpovědětVymazat
  8. Stupně vitězů jsou lepší než pokořená čtrnáctka, to musí ocenit i neběžec.Asi taky patřím mezi prudiče na dráze, jako ten novic. Proti větru trochu zaberu, abych to měl dříve v zádech, po větru zase zpomalím, pošetřím síly. Nevím, zda je to energetická úspora, ale namlouvám si to.Když mi něco podobného dělali soupeři cyklisté při 12 hodinovce na horizontech a výjezdech za zatáček, měl jsem chuť je oba bacit plným bidonem, ale nudělal jsem to, aby mně ze strachu neujeli. Ujeli stejně. Rozhodl jsem se, že pro příští sezónu udělám za slabiny přednost a vytrénuji ze sebe duatlonového mistra cukače a nenáviděného rozbíječe tempa druhých :-)Pomsta bude sladká :-))Přidáš se?

    OdpovědětVymazat
  9. Tak takhle jsem to s \"vyrovnáním\" tabulky nemyslel, to teda ne!!!Ten úvod s popisem bruslařské akrobacie je skvělý. A jinak samozřejmě gratulace k bedně, to se počítá. Osobák bude někdy příště. Příští rok bych se o tenhle výkon s dobrým vodičem mohl taky pokoušet. Tak to dáme společně.

    OdpovědětVymazat
  10. ->rk: Stupně vítězů by byly cennější, kdyby byly podpořeny dobrým výkonem. Ztráta za druhým místem 2700 metrů je přeci jen příliš. Rád bych to 3.místo přenechal někomu, kdo by mě odtáhl na 14km.A přidat se, tím myslíš vytrénovat ze sebe mistra cukače nebo ze sebe udělat duatleta? :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Dane67 já tušil, že proti té tabulce budeš mít námitky. :o)A k té společně překonané čtrnáctce. Úplně nejlepší by bylo, kdybychom se tací sešli alespoň 3-4. Ve skupince, kde bychom se střídali, by se možná dala zvládnout i při nepřízni počasí. Ale lepší dva než sám. Takže proč ne? Máš nějaký tip na konkrétní hodinovku?

    OdpovědětVymazat
  12. Kuřim, to je správné místo na zlomení prokletí. Je to sice ze severních Čech kus cesty, ale za překonání hranice to snad stojí...K umístění Ti gratuluji a ještě to zvaž.

    OdpovědětVymazat
  13. Letošek byl maratonský/desítkovýpříští rok bych viděl ve znamení ironmana a v běhu by tam ta hodinovka mohla být jako slušný cíl. tip na místo nemám žádný. zatím \"plním\" letošní plán, na příští rok je zatím čas, určitě se domluvíme. nezapomenu.

    OdpovědětVymazat
  14. ahoj, měl ses mě držet až do konce. Docela dlouho sem tě cítil v zádech(žluté tričko na 1.fotce). já měl nakonec 14015, na to ,že sem týden neběhal to jde. hlavně jsem přesně odhadl tempo na 18. do Prahy na maraton -3 hodiny musí padnout!!!

    OdpovědětVymazat
  15. ->radek: Tak tys byl ve správném tempu běžící vrabec. :o) A to bylo Tvé maratónské tempo? No potěš koště. Se nedivím, že jsem Ti prostě ve dvanáctém kole přestal stačit. Přesto dík alespoň za těch 10 kol.

    OdpovědětVymazat
  16. -: koyama: Myslel jsem cukače v běhu i na kole. Rovnoměrné tempo, zdá se, nějak není v oblibě. Je jen hříčkou náhody, že někdo respektuje to mé ideální. Trochu potrénovat cukání by nemělo škodit :-)Hodinovka v Kuřimi u Brna je příjemná, ale ještě předloni to byla škvárová čtyřstovka. Nevím jak teď. Na škváře se dnes težko zaběhne osobák, přece jen to trochu podkluzuje při odrazu a hrozně to sviní boty a ponožky, chudinky.Vy desetibojaři jste srostlí s polytanem :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Stejně to jednou dáš. Buď letos v Kuřimi, nebo příští rok...

    OdpovědětVymazat
  18. ->rk: S tím cukáním nevím. Zrovna rovnoměrným tempem nedisponuju, ale Zátopek (ani v tomhle směru) ze mě asi nebude. Pokud jde o škváru, ta by mi ani nevadila. Mám na to speciální boty, lehce podobné kopačkám. Ale jet 350 km za hodinovkou.....?

    OdpovědětVymazat
  19. ->running-observer: Díky za důvěru. Od čerstvého \"čtrnáctníka\" obzvlášť potěší. Btw., samozřejmě gratuluju.

    OdpovědětVymazat
  20. R-O je závod od závodu čerstvější, to je fakt. Nicméně 14km zaběhl i loni:-)

    OdpovědětVymazat
  21. Aha! Tak to se omlouvám a opravuji: čerstvého (minimálně) dvojnásobného \"čtrnáctníka\". :o)Docela bych rád znal na tu čtrnáctku recept.

    OdpovědětVymazat